ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Novice Novo mesto

AVDIO: Prvi mednarodni bienale likovne vizije

Piše: STA

Čas objave:
19.08.2019 07:32

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) bo na novomeškem Glavnem trgu drevi ob 20. uri odprlo razstavo prvega Mednarodnega bienala likovne vizije Etike-te s podnaslovom Strah, ki so jo postavili v treh novomeških razstaviščih. DLUD bo od odprtju razstave razglasil nagrajenca, ki bosta prejela odkupno nagrado in bienalno nagrado grand prix.

Nataša Mirtič
Nataša Mirtič na odprtju razstave v prostorih Humanitarnega centra OZ RK Novo mesto
Dolenjski list

Predsednica umetniškega sveta DLUD Nataša Mirtič je povedala, da želijo z bienalom predstaviti pregled sodobne domače in tuje likovne produkcije, kot regionalno združenje pa se zavzemajo, da bi Novo mesto postalo središče tovrstnih likovnih dogajanj in da bi glas o tamkajšnjem bienalu presegel lokalni okvir.

Na novomeškem bienalu bodo sicer poleg klasičnega slikarskega izraza, grafike, risbe, kiparstva in videa enakopravno zastopani vsi sodobni likovni izrazi. Sodelovalo bo 50 umetnikov iz petih evropskih držav, kot goste bienala bodo predstavili pet dolenjskih fotografov.

Prvi bienale so posvetili temi strahu oziroma "vsesplošno prevladujoči eksistencialni vsebini, ki se dotika najbolj pereče problematike migracij in človekovega strahu na splošno". Razstavo so postavili v razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom, v galeriji Simulaker in Knjižnici Mirana Jarca. V vseh navedenih razstaviščih bo na ogled do 21. septembra.

Na bienalu sodelujoče umetnike je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Goran Milovanović, Jasna Kocuvan Štukelj, Dajana Vlaisavljević, Robert Lozar in Olga Butinar Čeh. Strokovna žirija v sestavi Simon Kajtna, Olga Butinar Čeh, Jasna Kocuvan Štukelj, Iztok Hotko in Robert Lozar pa bo ob drevišnjem odprtju razglasila dva nagrajenca.

Projekt novomeškega bienala sta sicer zasnovala Ines Vodopivec in idejni vodja bienala, akademski slikar ter predsednik DLUD, Hamo Čavrk. S študijsko zasnovanimi bienalnimi razstavami želijo sicer pretresti moralna načela, politična in verska hotenja ter ekološko-okoljske zagate, povezane z odnosom človeka do narave in soljudi.

Novomeški bienale likovne vizije predstavlja nadaljevanje dveh uspešnih mednarodnih razstav tega društva, ki združuje likovne ustvarjalce Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Pri projektu kot partner sodeluje Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, med drugimi pokrovitelji je bienale podprla tudi Mestna občina Novo mesto, je še povedala Nataša Mirtič.

Nataša Mirtič o prvem novomeškem bienalu