nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

Severina, Igor Kojić Svet24.si

FOTO: Potem ko je izbrisala soprogov priimek, ...

jansa sarec-pl3 Reporter.si

Ker je Marjan Šarec skočil v prazen bazen, bo ...

ivan janez janša sds Svet24.si

Janez Janša prepričal NSi, DeSUS in SMC

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Stojan Petrič je izgubil Karavanke, a dobil ...

1_jernej tozon 4 Njena.si

Jernej Tozon s svojo novo prijateljico

Nandi Uzelac Njena.si

Sanjski moški: Nandi po šovu odkrili tumor

Novice Bela krajina/Novo mesto

FOTO: V Novem mestu razstava skulptur Boštjana Kavčiča

Piše: STA

Čas objave:
10.09.2019 09:41

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo skulptur akademskega kiparja Boštjana Kavčiča. Ta se po besedah direktorja Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki Gorana Milovanovića kamna loteva tradicionalno in v dialogu z naravo, krati sta zanj pomembna izvor kamenine in mesto postavitve končane skulpture.

ORG XLIX - Bela ka─Źja kraljica, Bianco Sivec marmor, 23x53x9cm, 2017.jpg
Bela kačja kraljica, Bianco Sivec marmor, 23x53x9cm, 2017
Foto: Jani Pavlin

Kavčič je sicer uveljavljeno ime na področju slovenske likovne umetnosti, je ocenil Milovanović in dodal, da je njegova avtorska poetika dozorela do te mere, da ga hitro prepoznajo tudi manj redni spremljevalci domačega likovnega prizorišča.

Kavčič je tudi umetnik, vešč obdelovanja večjih kosov kamenine, ki je v dialogu z mestom njihove postavitve ustvaril več monumentalnih javnih skulptur.

ORG XLVIII - Ro┼ża Mogota, apnenec Apricena, 28x28x16cm, 2017 detajl2.jpg
Roża Mogota, apnenec Apricena, 28x28x16cm, 2017 detajl
Foto: Jani Pavlin

Kot ugotavlja Milovanovič, mu je, ker prihaja s Tolminskega, kjer je tradicija kamnoseštva izjemno bogata, kamen usojen. Tega tudi dojema kot naravno gradivo, ki v sebi absorbira celoten univerzum, pri njegovem umetniškem odnosu pa se med njim in kamnom stke posebna vez. "Kipar namreč oblikuje gmoto in odpira sloje, ki so nastali daleč pred nastankom človeštva," je pojasnil.

ORG L - Zlati rog I in II, Calacatta Gold marmor, 59x14x13cm, 2017.jpg
Zlati rog I in II, Calacatta Gold marmor, 59x14x13cm, 2017
Foto: Jani Pavlin

Kavčiča sicer bolj kot lepota skulpture zanima kompozicija in tako rekoč svojevrstna življenjska energija, ki jo vsebuje in izžareva obdelovana materija. Ta mu tudi "narekuje, kako bo neka linija skulpture izpeljana, kajti pri njem vendarle gre za iskanje arhetipske forme," svoje skulpture pa zaradi tega pogosto naslavlja za organizme.

ORG XLIX - Bela ka─Źja kraljica, Bianco Sivec marmor, 23x53x9cm, 2017.jpg
Bela kačja kraljica, Bianco Sivec marmor, 23x53x9cm, 2017
Foto: Jani Pavlin

Milovanović je še zapisal, da je postavitev Kavčičevih skulptur v Galeriji Krka zaradi narave tega razstavišča zastavljena bolj klasično, medtem ko so bile pretekle postavitve, na primer v lapidariju Galerije Božidarja Jakca, v Galeriji Krško in Galeriji cerkve sv. Duha v Črnomlju, zasnovane ambientalno.

Boštjan Kavčič se je leta 1973 rodil v Šempetru pri Gorici. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je študiral kiparstvo in med študijem prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Na omenjeni akademiji je tudi magistriral iz videa.

ORG XLVIII - Ro┼ża Mogota, apnenec Apricena, 28x28x16cm, 2017 detajl.jpg
Roża Mogota, apnenec Apricena, 28x28x16cm, 2017 detajl
Foto: Jani Pavlin

Predstavil se je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah ter se udeležil mednarodnih simpozijev. Njegova dela so uvrščena v zbirke več slovenskih galerij. Je član Društva likovnih umetnikov Dolenjske in od leta 2007 samozaposleni kulturnik. Živi in ustvarja v Rodinah pri Črnomlju.

Njegova razstava bo v Galeriji Krka v Novem mestu na ogled do 11. oktobra.