profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

prometna nesreča Svet24.si

Ceste v zadnjih desetletjih vzele Kuralta, ...

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Rok Švab2 Njena.si

Modrijan Rok pripravljen na nove izzive

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Novo mesto

Podpis za gradnjo regionalnega središča za zaščito in reševanje

Piše: STA

Čas objave:
19.08.2021 14:33

Župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in minister za obrambo Matej Tonin sta danes v Novem mestu podpisala pismo o nameri za gradnjo novega objekta Regionalnega središča za zaščito, reševanje in pomoč Novo mesto. Okoli pet milijonov evrov vredna gradnja centra na območju vojašnice bo stekla po pridobitvi dovoljenj in sredstev.

"Naša želja je, da v dolenjski prestolnici pod eno streho združimo vse službe, ki sodijo v sistem zaščite in reševanja ter danes nimajo ustreznih prostorov," je izpostavil Macedoni. Prepričan je, da bodo s tem dosegli večje sodelovanje med službami ter okrepili sistem zaščite in reševanja ter njegovo učinkovitost.

Kot najbolj ustrezna in primerna za gradnjo objekta je bila določena lokacija na območju Vojašnice Franca Uršiča Novo mesto, kjer so zemljišča v lasti države in v upravljanju ministrstva za obrambo. Macedoni je prepričan, da lahko z delovanjem poklicnih gasilcev v bližini vojašnice povežejo oba sistema in dosežejo sinergije.

Minister Tonin je izpostavil, da si novomeški gasilci glede na število intervencij vsekakor zaslužijo nov center. "Zato bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da k tem prizadevanjem občine pripomoremo," je zagotovil minister. Danes podpisano pismo o nameri določa sodelovanje med ministrstvom in novomeško občino pri urejanju zemljiško pravnih razmerij za zemljišča in nepremičnine, ki bodo vključene v izgradnjo središča.

V Novem mestu za izgradnjo regionalnega središča za zaščito in reševanje
Podpis o nameri
gov.si

Zaenkrat še ni jasno, kdaj bi gradnja lahko stekla. "Mi bomo naredili vse, da bi bila projektna dokumentacija pripravljena v naslednjem letu," je povedal Macedoni in dodal, da bo največ odvisno od finančnega okvira. "Trenutno še nimamo vseh odgovorov glede zaprtja finančne konstrukcije," je pojasnil župan, ki si želi, da bi za gradnjo centra dobili tudi evropska sredstva.Tonin je glede tega povedal, da jim je v tem mandatu v odnosu do Evropske komisije uspelo izpogajati, da se lahko iz evropskih sredstev financirajo tudi projekti, ki se ukvarjajo s podnebno pogojenimi naravnimi nesrečami. "Zato gradimo nacionalni center, kjer bomo pod eno streho združili celotno upravljanje v primerih tovrstnih nesreč. Temu sledi tudi Novo mesto," je dejal Tonin.

Računa, da bo za gradnjo centra, ki naj bi stal od pet do šest milijonov evrov, pomemben delež sredstev prispevala občina. "Določene možnosti pa bodo tudi iz evropskih sredstev in državnega proračuna," je napovedal Tonin, ki verjame, da jim bo s skupnimi močmi uspelo v nekaj letih nov center uresničiti.

Na območju obstoječega Gasilsko-reševalnega centra v Novem mestu v bližini večjega gospodarskega kompleksa nekdanjega Laboda pa se morda obeta stanovanjska gradnja. Lastništvo omenjenega kompleksa je bolj ali manj jasno, čeprav nekateri sodni spori še potekajo, je povedal župan in pojasnil, da so lastniki že dali pobudo, da se na tem območju preveri možnost stanovanjske gradnje.