Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu se je sestal štab civilne zaščite, kako ravnati v primeru suma na okužbo?

Piše: Dolenjski list, B.B./MO Novo mesto

Čas objave:
12.03.2020 17:18

V Novem mestu je bil danes sklican štab civilne zaščite, ki ga kot namestnik poveljnika vodi direktor-poveljnik GRC Novo mesto Gregor Blažič. Kot so sporočili z mestne občine Novo mesto, se je štab seznanil z aktualno situacijo in je pripravljen na izvajanje in koordinacijo nadaljnjih ukrepov strokovnih služb, vlade in poveljnika civilne zaščite.

Gregor Blažič.jpg
Novomeški štab civilne zaščite vodi Gregor Blažič, direktor-poveljnik Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto
Foto: Dolenjski list, B.B.

Ob tem z novomeške občine vnovič pozivajo k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih strokovnih služb pri izvajanju preventivnih ukrepov in preprečevanju širjenja okužbe z novim koranivirusom.

V primeru, da ste bili v zadnjih 14 dneh v tujini in imate simptome respiratorne okužbe (dihalne težave, kašelj,…) z vročino, ne vstopajte v novomeško bolnišnico, ampak pokličite na telefonsko številko 07 62 00 700 ali pozvonite na označeni zvonec pred vhodom v urgentni center za nadaljnja navodila. Za osnovna navodila je v Zdravstvenem domu Novo mesto na voljo telefonska št. 07 39 16 700.

Enotna vstopna točka za odvzem brisov pri pacientih s sumom na okužbo z virusom SARS-CoV2 za jugovzhodno regijo Dolenjske in Bele krajine je Splošna bolnišnica Novo mesto (SB NM); v prvi fazi Urgentni center SB NM, v drugi fazi pa pritličje stare Interne bolnišnice SB NM.

V Splošni bolnišnici Novo mesto svetujejo, da občani v primeru suma na okužbo z virusom SARS-CoV-2 ravnajo na sledeč način:

1.Pacient najprej pokliče izbranega osebnega zdravnika v Zdravstveni dom ali koncesionarja. Osebni zdravnik bo skupaj z epidemiologom ocenil potrebo po nadaljnji obravnavi. Pacienta bo najavil v Urgentni center SB NM in mu posredoval ustrezna navodila za prihod v Urgentni center SB NM.

2.Ponoči od 20.00 do 7.00 ure zjutraj in ob vikendih pa pacient ob sumu na corona virus pokliče v Urgentni center SB NM na telefonsko številko 07 62 00 700. Dežurni zdravnik bo kontaktiral epidemiologa in ocenil potrebo po nadaljnji obravnavi ter posredoval pacientu ustrezna navodila za prihod v Urgentni center SB NM.

3.Pacient pred Urgentnim centrom SB NM skladno z navodili na vratih pozvoni. Zdravstveno osebje ga bo usmerilo v prostore izolacijske ambulante, kjer mu bo odvzet bris in bo ustrezno obravnavan.