atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

V Novem mestu stanje zdravniškega kadra še ni pereče, zgledno sodelovanje zdravstvenega doma in bolnišnice

Piše: STA

Čas objave:
17.02.2023 08:50

Zdravstvo na Dolenjskem se sooča s podobnimi izzivi kot drugje po državi. V ospredju je pomanjkanje kadrov z odlivom mladih zdravnikov, ki pa v Novem mestu ni tako pereče, je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenila ob današnjem regijskem obisku. Zbornica sicer želi, da bi problem zdravnikov uredili sistemsko, je dodala.

Pri zagotavljanju zadostnega števila zdravniškega kadra gre sicer po njenih besedah tudi na Novomeškem "za hojo po robu", stanje pa se lahko hitro poslabša.

Kot zgleden primer pa je navedla sodelovanje bolnišničnega urgentnega centra in novomeškega zdravstvenega doma, katerega zdravniki Splošni bolnišnici Novo mesto in v njenem urgentnem centru zagotavljajo t. i. hitre preglede, v to pa se vključujejo tudi koncesionarji, ki v regiji pokrivajo približno polovico zdravniških programov.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je potrdila dobro sodelovanje. Glede kadrovskega vprašanja v omenjeni primarni zdravstveni ustanovi pa pristavila, da so pri teh izzivih dokaj uspešni. Pokrite imajo sicer vse svoje zdravniške programe. Ker se to lahko hitro spremeni, pa so njuno potrebne primerne sistemske rešitve, je poudarila.

Potrebno bi bilo predvsem poenotenje poslovanja oz. delovanja med javnimi zavodi in kolegi koncesionarji, ki ravno tako spadajo na področje javnega zdravstva in delujejo kot gospodarske službe, je menila.



Sicer pa v Novem mestu ne izpolnjujejo pogojev oz. še ne potrebujejo t. i. ambulante za neopredeljene bolnike, je povedala Simoničeva.

Sodelovanje zdravstvenega doma in bolnišnice je potrdil tudi vršilec dolžnosti strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto Boštjan Kersnič. Med težavami v novomeškem urgentnem centru je opozoril, da četrtina njegovih obiskovalcev prihaja iz drugih regij, predvsem z območja Ljubljane. Nimajo pa tudi dovolj urgentnih zdravnikov, kar premoščajo z zdravniki internisti, a to vodi do njihove preobremenjenosti in zaostankov na področju njihove specialistične dejavnosti.

Stanje bi tudi po njegovem mnenju uredili določeni sistemski ukrepi. Kako se bo uresničevala napovedana zdravstvena reforma, pa bo, kot je ocenil, pokazal čas. Zdravstveno reformo "vsi zelo čakamo", je še povzel Kersnič.

Šlo je sicer za enega iz niza regijskih obiskov, s katerimi želi zbornica zbrati čim več informacij o položaju in izzivih zdravnikov ter zobozdravnikov.