janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

frida Svet24.si

Groza v Slovenj Gradcu: "Mucko je ustrelil in ...

Bešič Loredan Necenzurirano

Bešičeva čustva in Janezov šah #komentar

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

argentinska navijačica Ekipa24.si

V navalu navdušenja je argentinska navijačica ...

christine-mcvie1 Odkrito.si

Poslovila se je legendarna glasbenica

ceferin Ekipa24.si

Aleksander Čeferin spet udaril z vso silo: Kdo so...

Novice

V Novem mestu za čisto okolje

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
16.06.2021 12:40

V Novem mestu skrbimo za lepo urejeno okolje. Že nekaj časa lahko opazimo rumene zabojnike, v katere lahko zlijemo odpadno jedilno olje.

Projekt zbiranja odpadnega jedilnega olja je bil prijavljen na javni poziv LAS Dolenjska in Bela krajina in sofinanciran preko programa CLLD, s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Pogovarjali smo se z županom mestne občine Novo mesto Gregorjem Macedonijem in direktorjem podjetja Komunala Novo mesto Bojanom Kekcem.

Občina je v tem letu izpeljala že dve uspešni okoljevarstveni akciji, in sicer o kakovosti zraka in tradicionalno čiščenje soseske. Letos, kljub epidemiji celo z najboljšo udeležbo do sedaj. Župan je povedal, da se zaradi številnih aktivnosti na lokalni ravni in tudi na ravni EU vse bolj zavedamo svoje odgovornosti na osebni ravni glede čistega okolja. Tako se vse bolj zavedamo, da je od vsakega posameznika odvisno, v kakšnem okolju živimo. Macedoni je bil pred kratkim imenovan kot eden izmed 27 nacionalnih ambasadorjev v konvenciji županov. to je sicer ena od močnejših iniciativ, ki se zavezuje, da bodo sprejemali ustrezne ukrepe za zmanjšanje CO2. V iniciativi deluje več kot 10.500 lokalnih skupnostih v 61 državah.

Kekec je poudaril, da gre pri odpadnem gospodinjskem olju za odpadek, ki ga ne smemo zlivati v kanalizacijo, saj maši cevi. prav tako onemogoča učinkovito čiščenje na čistilnih napravah. Ne smemo ga zlivati v naravo, ker se razgrajuje dolgo časa. Odpadno jedilno olje pa je energetsko uporabno. Po krajevnih skupnostih v Novem mestu so namestili po najmanj eno zbirno posodo. Posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja lahko občani prevzamejo na Komunali, lahko pa ga zbirajo tudi v lastnih posodah iz plastike ali stekla. Preden se olje zlije v zbirno posodo, ga je treba ohladiti. Odpadno jedilno olje je z dodatnimi tehnologijami mogoče predelati v biodizel, o tem pa razmišljajo tudi v novomeški Komunali. Narediti morajo študijo upravičenosti.

Celoten pogovor lahko slišite v pripeti datoteki.

Zloženka odpadno jedilno olje

Zloženka odpadno jedilno olje

V Novem mestu za čisto okolje, 16.6.2021, 1. del


V Novem mestu za čisto okolje, 16.6.2021, 2. del


V Novem mestu za čisto okolje, 16.6.2021, 3. del