hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

kdo vam laze1 Necenzurirano

Kdo vas hujska #kolumna

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

doncic 22 mm Ekipa24.si

Navdušil jih je do solz! Luka Dončić na ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Ljubljana/Maribor/Koper/Nova Gorica/Novo mesto

V novo študijsko leto v živo na fakultetah ob pogoju PCT

Piše: STA

Čas objave:
01.10.2021 08:59

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se začenja novo študijsko leto, ki bo že drugo leto zaradi covida-19 drugačno. Tokrat se bo študijski proces začel v živo, v predavalnicah, ob upoštevanju pogoja PCT. Tudi tradicionalnih dobrodošlic univerz brucem v živo ne bo, razen na primorski univerzi. Sprejeme za bruce pa bodo pripravile fakultete.

Študijski proces v novem akademskem letu se bo začel v predavalnicah ob upoštevanju pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Zaposleni in študenti se bodo morali tedensko samotestirati na visokošolskem zavodu. Testi bodo za študente brezplačni in jih bodo lahko pridobili v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja, potrdila o šolanju in osebnega dokumenta.

Tudi letošnji tradicionalni Pozdrav brucem bo ljubljanska univerza preselila na splet, kjer bodo novinci največjo in najstarejšo slovensko univerzo spoznali malce drugače. Prek videa jih bo nagovoril novi rektor Gregor Majdič. Sprejeme za bruce so pripravile fakultete. Tam bo novincem pomagala tudi ljubljanska študentska organizacija z informativnim gradivom, pa tudi tokrat prek družbenih omrežij in informativnih kanalov.

Tudi v mariborski študentski organizaciji bodo novince in ostale študente tradicionalno pozdravili z informativno akcijo Dostop. Map z gradivom tudi letos ne bodo prejeli pred fakultetami, pač pa ob prvem vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Mladi se bodo v prvih dneh lahko udeležili različnih dogodkov, zapakiranih v t.i. Welcome Weeks ŠOUM 2021, ki so postala že stalnica ob začetku študijskega leta.Dobrodošlico bruckam in brucem bo vodstvo primorske univerze izreklo v živo na slovesnosti v predavalnici fakultete za turistične študije - Turistica. Sprejemi bodo tudi na fakultetah, celodnevni skupinski družabni program pa bo v soboto v Simonovem zalivu. Serijo dogodkov so na univerzi poimenovali ŠtartUP. Teden bodo zaključili s skupinskim pohodom v nedeljo.

Novo študijsko leto se po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec začenja za približno 61.500 študentk in študentov na visokošolskem ter 10.000 na višjem strokovnem izobraževanju. Čisto prvo bo za nekaj manj kot 13.500 bruck in brucev ter za skoraj 1300 študentk in študentov v višjem strokovnem izobraževanju.

V poslanici jim je zaželela, da se bodo njihova znanja in izkušnje v študijskem letu 2021/22 vidno bogatila in jih bo na študijskih poteh spremljalo veliko vztrajnosti, predanosti, potrpežljivosti, pa tudi prepotrebne sreče in svobodnih prostih trenutkov.