bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Novice Novo mesto

V novomeškem Narodnem domu prva obnovitvena dela

Piše: STA

Čas objave:
20.11.2018 12:32

V Novem mestu bodo predvidoma jutri začeli prva sanacijska dela v Narodnem domu, iz katerega so po več poskusih julija izselili zadnje tam delujoče alternativne ustvarjalce. Zaradi sanacije njegovega ostrešja, ki bo Mestno občino Novo mesto skupaj z davkom stalo slabih 120.000 evrov, bodo na njegovem ožjem območju spremenili prometno ureditev.

Na novomeški občini so povedali, da se bodo izbrani izvajalci, takoj, ko bo vreme to omogočalo, lotili krovskih del, ki obsegajo odstranitev poškodovane strešne opeke in menjavo ter sanacijo dela poškodovanega ostrešja.

Sporočili so, da omenjena dela zahtevajo zaporo Sokolske ulice, kar prinaša spremenjeno prometno ureditev v novomeškem jedru.

Promet bodo preusmerili s Florjanovega trga na Glavni trg in tam naprej oziroma navzdol proti Kandijskem mostu. Omenjena prometna ureditev bo takšna tudi po končanju prenovitvenih del na novomeškem Glavnem trgu, so dodali.

Zaradi sanacije Narodnega doma bosta predvidoma do 20. decembra za ves promet zaprti Sokolska ulica in del Cvelbarjeve ulice na odseku ob Narodnem domu. Za prebivalce tega dela Novega mesta bo obvoz urejen po zalednih ulicah, so še zapisali na novomeški občini.



V močno načetem novomeškem Narodnem domu so sicer zadnjih 13 let delovali alternativni ustvarjalci, ki jih je občina skušala predvsem po pravni poti od tam večkrat izseliti.

Njegovo stavbo naj bi po podatkih novomeške občine po sanaciji namenili zgolj dnevnemu delovanju in ga želijo nameniti kar najširšemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo.

Novomeški Narodni dom, prvi takšen na Slovenskem - njegov temeljni kamen so vzidali leta 1873 -, sicer več desetletij in brez pravega namena propada. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, zaradi zapleta z omenjenimi ustvarjalci je predlani zastal poskus delne stavbne sanacije.

Narodni dom je sicer kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino.