podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

kmetija-2021 Njena.si

Snemanje Kmetije končano, odvilo se je tudi ...

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Novice Novo mesto

V novomeški bolnišnici epidemija podaljšala čakanje

Piše: STA

Čas objave:
24.06.2021 11:05

V Splošni bolnišnici Novo mesto je bilo treba pred epidemijo covida-19 najdlje čakati pri dejavnostih ortopedije, kardiologije in otorinolaringologije, ta pa je čakanje za določene posege še podaljšala.

Čakanje na posege v navedenih dejavnostih sicer skušajo skrajšati, po dopustih pa načrtujejo odpiranje dodatnih posegov in pregledov, so povedali.

Novomeški bolnišnici tudi od leta 2016 oz. od začetka delovanja njenega urgentnega centra primanjkuje 17 urgentnih zdravnikov. To pomanjkanje pa nadomeščajo specialisti kirurgije in internistke ter družinski zdravniki, je za STA povedala direktorica Milena Kramar Zupan.

Nedavni odhod štirih internistov k zasebnikom je kadrovski problem še poslabšal. Posebej zato, ker so ti internisti delali tudi v urgentnem centru, je pojasnila.

V bolnišnici veliko napora usmerjajo tudi v zagotavljanje zadostnega števila negovalnega kadra oz. medicinskih sester in v uravnoteženost zaposlovanja. Težko namreč nadomeščajo razliko v pomanjkanju medicinskih sester, ki nastaja zaradi njihovega upokojevanja, in njihovo "porodniško ter starševsko" odsotnost.

Primanjkuje jim sicer skupaj 39 medicinskih sester oz. šest odstotkov od vseh medicinskih sester, vse to pa skušajo nadomeščati s prerazporejanjem, z nadurnim delom in s tekočimi razpisi prostih delovnih mest, je še povedala Kramar Zupanova.Kot so sporočili, je prejšnji teden zasedal svet zavoda novomeške bolnišnice, ki je ugotovil, da epidemija covida-19 vpliva tudi na njeno letošnje poslovanje in delo, in sicer tako na organizacijski kot na prihodkovni in odhodkovni strani.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so tako v letošnjem prvem četrtletju po štirih letih prvič poslovali z izgubo, kot razlog pa so v bolnišnici navedli podcenjene določene zdravstvene storitve in drastično znižanje cene obravnav covidnih bolnikov. V bolnišnici sicer letos načrtujejo uravnotežen poslovni izid, so dodali.

Svet zavoda je potrdil tudi program dela in finančni načrt za letos, v katerem je predvidenih za 12 milijonov evrov naložb, prizadevanja pa bodo usmerili predvsem v pridobivanje kadra, so še zapisali v novomeški bolnišnici.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.