Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Novi prostori v novomeški bolnišnici

Piše: STA

Čas objave:
23.11.2018 09:07

V nove prostore, zgrajene v nadstropju nad urgentnim centrom Splošne bolnišnice Novo mesto, bodo do sredine poletja prihodnje leto preselili oddelek intenzivne oskrbe in center za endoskopijo, ki zdaj delujeta razpršeno na dveh mestih. Za celotno naložbo bodo odšteli osem milijonov evrov. Desetino zneska bo pokrila bolnišnica in razliko država.

2b.JPG
Doc. dr. Milena Kramar Zupan
Radio Krka, M.K.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je ob robu slovesnosti, na kateri je skupina Perspektiva bolnišnici podarila 25.000 evrov za nakup laserja za drobljenje konkrementov sečil, novinarjem povedala, da so gradnjo omenjenih prostorov končali in že objavili razpis za nakup opreme.

Selitev je označila za velik organizacijski zalogaj. Sicer nameravajo predvidoma do konca prihodnjega leta v nove in prenovljene prostore po bolnišnici v glavnem preseliti tudi preostali bolnišnični interni oddelek, njegovo 120 let staro stavbo pa nato prenoviti in jo nameniti predvsem negi in paliativni oskrbi bolnikov.

Glede zagotavljanja potrebnega kadra je dejala, da v bolnišnici izvajajo tako poslovno kot organizacijsko prestrukturiranje, to pa zajema tudi združevanje določenih prostorov in dejavnosti. Od navedenega si obetajo okrepitev organizacijske učinkovitosti, strokovnosti in bolnišničnega strokovnega razvoja, je dodala.

3b.JPG
Dr. Primož Tršinar
Radio Krka, M.K.

V novomeški bolnišnici sicer podobno kot v preostalih 15 slovenskih tovrstnih ustanovah izvajajo sanacijo, ti ukrepi pa po njenem prinašajo tudi združevanje oddelkov, večdisciplinarni pristop, timsko delo in tesnejše sodelovanje med bolnišničnimi oddelki.

Glede finančnega stanja je Kramar Zupanova navedla, da pri tekočem poslovanju izvajajo sanacijske ukrepe, hkrati pa se trudijo poslovati pozitivno. Po načrtih naj bi to dosegli do leta 2020, sicer pa je omenjeno naložbo označila za "pomembno spodbudo v sanacijskem obdobju".

V Splošni bolnišnici Novo mesto so lani ustvarili 62 milijonov evrov prihodka in tega v primerjavi z letom 2015 okrepili za približno 10 milijonov evrov. Poslovno so po interventnem sanacijskem vložku v znesku nekaj manj kot 4,4 milijona evrov preteklo leto končali z nekaj manj kot 2,8 milijona evrov presežka prihodka nad odhodki.

Po njihovih podatkih je na lansko poslovanje poleg znižanja cen zdravstvenih storitev in povišanja plač negativno vplival leta 2015 odprti urgentni center, ki jim je zaradi preobsežnega oz. 60-odstotno okrepljenega obiska povzročil skoraj 0,7 milijona evrov dodatnih stroškov.

Načrtovani delovni program je sicer bolnišnica lani presegla za 1,4 milijona evrov plačanega in 1,1, milijona evrov neplačanega programa. V novomeški bolnišnici so lani začeli nekaj novih naložb, ki jih letos nadaljujejo. Skupaj bodo zanje odšteli 10 milijonov evrov.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva sosednja brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč. Zaposluje nekaj manj kot 1200 ljudi.