kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V novomeški bolnišnici obeležujejo mednarodni dan higiene rok

Piše: SB NM

Čas objave:
07.05.2018 10:54

5. maja obeležujemo mednarodni dan higiene rok. Aktivnostim, promociji in ozaveščanju o higieni rok so se danes pridružili tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Higiena rok obsega umivanje in razkuževanje rok, uporaba zaščitnih rokavic in skrb za nego rok. Pravilno izvajanje postopkov higiene rok zagotavlja varno oskrbo pacientov v smislu preprečevanja širjenja povzročiteljev okužb ter varno delo zaposlenim v zdravstvu.

Pri pogostem umivanju rok moramo uporabljati mlačno vodo in mila, ki imajo dodana negovalna sredstva. V vseh razkužilih za roke je aktivna substanca alkohol, dodana pa so tudi negovalna sredstva. Z umivanjem odstranjujemo umazanijo in s tem tudi bakterije, s postopkom razkuževanja pa bakterije uničimo. Razkuževanje je 10 do 100 krat bolj učinkovito pri uničevanju bakterij kot umivanje.


Na koži rok se nahaja veliko število bakterij, ki so na rokah stalno prisotne in bakterij, ki jih na roke pridobimo med delom in jih lahko prenesemo na druge paciente ali sodelavce.

Zato v bolnišnici izvajajo izobraževanje vseh zaposlenih o pomenu pravilne higiene rok. Enkrat na leto ob 05. maju pripravijo aktivnosti, s katerimi želijo tudi paciente in obiskovalce bolnišnice seznaniti s pomenom higiene rok. Na stojnici bodo mimoidočim delili zloženke o higieni rok, lahko si bodo roke razkužili s testnim razkužilom in si pod ultravioletno svetlobo pogledali kako je bilo razkužilo nanešeno. Na njihova vprašanja pa bodo strokovni delavci bolnišnice tudi odgovarjali.