golob jansa xx Svet24.si

Takšen je odziv Roberta Goloba na nagajanje SDS

Matej Periš Svet24.si

Oče pogrešanega 27-letnika: "Matej je svojo ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

kuljak 1 Ekipa24.si

Se ga spomnite? Ruski telovadec, ki je provociral ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sanela kot dekle žrtev ...

nogomet otroci Ekipa24.si

Joj?! Predsednik vlade se je osmešil pri nogometu...

Novice Novo mesto

V novomeški bolnišnici priprave na sprejem večjega števila covidnih bolnikov

Piše: STA

Čas objave:
04.11.2021 11:25

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer se podobno kot v drugih regijskih bolnišnicah krepi priliv covidnih bolnikov, se pripravljajo na zaprtje precejšnjega dela dejavnosti in ureditev dodatnih zmogljivosti za covidne bolnike. Glavna težava so najtežji primeri na intenzivni terapiji, je medijem povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Postelje na intenzivnem oddelku imajo ob sicer skoraj podvojenih zmogljivostih v veliki meri zasedene tudi z necovidnimi bolniki, primanjkovati pa jim je začelo tudi opreme, kadra in prostora, je opozorila Kramar Zupanova.

Glede na navedeno bodo zato še do petka vztrajali pri začrtanem programu, prihodnji teden pa načrtujejo "precejšnje zaprtje" bolnišnice in vnovično ureditev dodanih covidnih postelj v stavbi nekdanje interne bolnišnice, kjer so covidne bolnike zdravili že spomladi.

V bolnišnici so sicer glede zmogljivosti dosegli že vse štiri stopnje, ki jih je država predvidela za četrti okužbeni val. Ker predvidevajo, da bodo do konca tedna zapolnili četrto stopnjo, ki predvideva 50 covidnih postelj, pa so se začeli pripravljati za novo, razširjeno fazo. Za koliko postelj bo šlo, sicer še niso določili, je pristavila direktorica.

V bolnišnici bodo med omenjenim zaprtjem ohranili le redne programe in zdravljenje covidnih bolnikov. Kot je navedla, je med temi tudi veliko že cepljenih, njihov delež pa se povečuje. Med hospitaliziranimi so tudi prebolevniki.Starejša generacija sicer oboleva nekoliko manj kot v drugem in tretjem epidemičnem valu, covid pa prizadene tudi zelo mlade. Obolevajo tudi že cepljeni zaposleni. Dodaten kisik potrebujejo skoraj vsi bolniki na navadnem covidnem oddelku, tako na intenzivnem kot na navadnem covidnem oddelku pa imajo v tokratnem valu epidemije težje obolele bolnike kot v prejšnjih, je ocenila.

Med covidnimi bolniki gre v večini za okužene iz matične regije, med temi pa zdravijo tudi bolnike iz Posavja in s kočevskega območja, je še povedala Kramar Zupanova.

V Splošni bolnišnici Novo mesto sicer zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja od danes do nadaljnjega omejujejo obiske. Z dovolilnico in po predhodnem dogovoru na oddelku izjemoma dovolijo obisk enega zdravega svojca pri umirajočih in kritično bolnih, predvidoma vsak torek, četrtek in nedeljo.

V novomeški bolnišnici prav tako opominjajo, da morajo obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT, s seboj pa morajo imeti tudi izpolnjen vprašalnik, ki je dostopen na povezavi https://www.sb-nm.si/datoteke/OB-074_Vprasalnik.pdf. V bolnišnici prosijo, da obiskovalci vprašalnik izročijo medicinskemu osebju oddelka.

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan

O stanju v bolnišnici