308338134_5273342329429913_7303837028101575265_n Svet24.si

FOTO: Zanemarjeno govedo "do kolen" v lastnem ...

Screenshot_20220924_175724 Svet24.si

Svojci pogrešajo 14-letno Laro Šurc iz Bohinja

janša Necenzurirano

Zadnji Janšev juriš #kolumna

portret roman uranjek STA_1 Reporter.si

Laži, seks in posnetki: Roman Uranjek, vidiš, ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

Manja Šernek 2 Njena.si

Mama Manje Šernek: Moja hči bo zmagala

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO: V novomeški bolnišnici pripravljeni na morebitne okužbe z novim koronavirusom

Piše: STA/Radio Krka, M.K.

Čas objave:
26.02.2020 14:13

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki še nima takšnega primera, so pripravljeni na morebitne okužbe z novim koronavirusom. Od pristojnih so dobili potrebna navodila in pripravili interni protokol ravnanja ob okužbi. Sodelujejo tudi z vsemi deležniki v regiji oz. s primarnimi zdravstvenimi ustanovami, z občinami in drugimi ter jih obveščajo o stanju.

Predstojnik urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je ob robu današnje novinarske konference o poslovanju te ustanove povedal, da so vzpostavili interni tristopenjski protokol ravnanja ob okužbi.

Pri tem prva stopnja, ki so jo že uvedli, predvideva prepoved obiskov v bolnišnici, zaporo vseh bolnišničnih vhodov razen glavnega in v urgenci vstop le nujnim bolnikom. Obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati na ustrezno telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec.

Druga stopnja predvideva dodatno triažo v urgentnem centru, izolacijo morebitnih okuženih bolnikov in premestitev prvih obolelih v UKC Ljubljana. V primeru tretje stopnje oz. epidemije večjih razsežnosti pa omenjeni protokol predvideva obravnavo in namestitev okuženih bolnikov v stari stavbi novomeške internistike oz. selitev negovalne bolnišnice.

Kostić je ocenil, da je novomeška bolnišnica za zdaj primerno opremljena, v primeru večjih potreb oz. njihovega presežka pa računajo na državne rezerve.V novomeški bolnišnici so tudi o vsem potrebnem obvestili osebje in ga dodatno podučili, v primeru okužbe pa bodo vse vpletene ustanove, medije in druge ustrezno obveščali. Na voljo bo tudi posebna svetovalna telefonska številka.

Sicer pa pri pripravah za odziv na morebitno okužbo sodelujejo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, z regijskimi zdravstvenimi domovi in Mestno občino Novo mesto ter se usklajujejo za morebitne skupne akcije.

Kostić je opozoril, da naj se morebitni oboleli ob sumu okužbe z omenjenim koronavirusom najprej posvetujejo z izbranim osebnim zdravnikom in da je najbolje, da to storijo telefonsko. Sicer pa panika ni potrebna, je še poudaril.

Splošna bolnišnica Novo mesto sicer pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.

Predstojnik novomeškega urgentnega centra Bojan Kostić

O pripravljenosti novomeške bolnišnice na morebitno okužbo z novim koronavirusom