Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

V novomeški občini razpisi in priprave za naložbe

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.03.2016 13:19

Novomeška občina se je prijavila na več razpisov za sofinanciranje naložb, med čakanjem na izide pa se pripravlja za njihovo izvedbo. 

Prednost bodo dali v celoti pripravljenim projektom, kot je prestavitev brusniške zakristije pri prenovi tamkajšnje ceste, je na svoji redni mesečni novinarski konferenci povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Župan je glede brusniške prenove pojasnil, da gre za cerkveni prizidek z zakristijo v Velikih Brusnicah oz. za ozek prehod na trasi tamkajšnje ceste, ki jo bodo še letos začeli prenavljati. Na mestu zdajšnje zakristije nameravajo speljati pločnik z javno razsvetljavo in to prestaviti na drugo stran cerkvene stavbe, je dodal.

Projekta so se lotili s sodelovanjem republiških direkcij za infrastrukturo in vode, prestavitev zakristije, gradnjo površin za pešce, postavitev javne razsvetljave in del premostitve bližnjega potoka pa bo plačala občina. Celotna naložba naj bi sicer stala približno 1,2 milijona evrov, občinski delež znaša približno 450.000 evrov, razliko pa naj bi pokrili omenjeni državni ustanovi.

Macedoni je danes med drugim še opozoril na priprave za prenovo priključka novomeškega Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto, energetsko sanacijo športne dvorane Marof, menjavo oken na novomeški Osnovni šoli Center, prestavitev plinovoda v okviru projekta prekritja velodroma v Češči vasi in gradnjo novega šestoddelčnega otroškega vrtca v Bršljinu.

Nadaljeval je s podatki o prijavah občine na različne razpise za sofinanciranje naložb. Evropsko in državno denarno podporo bi si sicer občinsko vodstvo rado zagotovilo pri strateško zastavljenem urejanju novomeškega prometa, gradnji parkirišča za pohodnike ob vznožju Gorjancev v Gabrju, za projekt novomeškega arheološkega parka, ureditev postajališča za avtodome, mestno prireditev Praznik situl in druge projekte.

Macedoni je še dejal, da se na občini tudi še ubadajo s po njihovem mnenju spornimi pogodbami, ki jih je z različnimi posamezniki ali podjetji sklenilo prejšnje občinsko vodstvo.

Kot eni takih je navedel pogodbo za najem zemljišča v novomeškem Drgančevju in pogodbo z zasebnim otroškim vrtcem Jana, s katerim namerava občina z novim šolskim letom razdreti koncesijsko pogodbo, ki jo je prejšnja občinska oblast v svojem zadnjem mandatu po preteku petletne koncesije podaljšala za 20 let in se hkrati zavezala za investicijsko vzdrževanje, je še povedal Macedoni.