1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

V novomeški vojašnici Skok v spomin na Premik 91

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.03.2016 05:20

Slovenska vojska se bo danes spomnila 25. obletnice mobilizacijsko-taktične vaje Premik 91, ki je bila ena od pomembnih priprav na osamosvojitev. V spomin na takratne dogodke v Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu danes pripravljajo taktično vajo Skok, na kateri bodo predstavili zmogljivosti Slovenske vojske, potekala bo tudi slovesnost.

Konec septembra 1990 je namreč slovenska Teritorialna obramba, ki velja za zametek Slovenske vojske, prešla v sestavo takratnega slovenskega republiškega sekretariata za ljudsko obrambo, istočasno pa so tekle priprave na slovensko osamosvojitev.

V ta namen je bilo treba opraviti vrsto usposabljanj v štabih, poveljstvih in enotah. V okviru priprav na morebitni napad so izvedli praktično vajo premika bataljona s severne Primorske na Dolenjsko, poimenovano Premik.


Na vaji, ki so jo izvedli 23. in 24. marca 1991, je sodelovalo več kot 400 pripadnikov Teritorialne obrambe. Bila je prva vaja, v kateri so sodelovali pripadniki dveh pokrajinskih štabov Teritorialne obrambe, in prva vaja, ki je potekala na večjih razdaljah.

Začeli so jo z mobilizacijo bataljona teritorialne obrambe na Severnoprimorskem, katerega enote so nato izvedle premik iz Vogrskega pri Novi Gorici do Škocjana oz. Šmarjete na Dolenjskem. Med premikom so skupaj s pripadniki 30. razvojne skupine oziroma kasnejše brigade Moris in dolenjskimi enotami pripravile štiri zahtevne taktične vaje.

Podpolkovnik Sirk o dogajanju


Podpolkovnik Sirk o vaji