bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Novice Novo mesto

V novomeški vojašnici tečaj odzivov zdravstva ob velikih nesrečah

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
21.01.2016 09:57

V vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu se danes začenja mednarodni tečaj odzivov zdravstva ob velikih nesrečah. Tečaj v organizaciji Slovenske vojske (SV) in sekcije MRMI pri Slovenskem zdravniškem društvu, na katerem pričakujejo 90 udeležencev, je namenjen vaji za primer dogodka, ki preseže zmogljivosti lokalnega zdravstvenega sistema.

(Foto: slovenskavojska)
Kot so zapisali na spletni strani SV, ima reševanje ob množičnih nesrečah svoje posebnosti, saj je treba s pravilno razporeditvijo razpoložljivih virov narediti čim več za čim večje število poškodovanih. Tak dogodek vedno preseže zmogljivosti predbolnišničnih reševalnih služb in najbližje bolnišnice, zato sta nujna hitra reorganizacija dela ter sodelovanje sosednjih enot in drugih bolnišnic, so poudarili.

Na tečaju v organizaciji SV in sekcije Medical Response to Major Incidents (MRMI) pri Slovenskem zdravniškem društvu, ki bo potekal do sobote, bodo sodelovali tudi pripadniki SV. Na njem bodo predavatelji predstavili nekaj izkušenj iz množičnih nesreč in izrednih dogodkov, kot so potres, teroristični napad, epidemije in podobno.

Pripravili bodo tudi simulaciji vaj množične nesreče in terorističnega napada z več sto poškodovanimi in umrlimi. Simulaciji bosta potekali v realnem in simuliranem času, preigrali pa bodo scenarije verige reševanja od kraja dogodka do končne oskrbe v bolnišnicah, vključno z nepredvidljivimi dogodki. Na tečaju bodo izvedli tudi predstavitveno vajo taktičnega reševanja pod ognjem in evakuacije poškodovanih s helikoptersko enoto, še navajajo v SV.