Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Brežice/Bistrica ob Sotli

V občinah Brežice in Bistrica ob Sotli stekel skupni projekt izboljšave vodovodnega sistema

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2022 12:26

V Občini Brežice in sosednji Občini Bistrica ob Sotli so te dni začeli dela za izvedbo hidravličnih izboljšav njunih vodovodnih sistemov. Vrednost pogodbenih del skupaj z davkom znaša 6,46 milijona evrov, končanje načrtujejo konec prihodnjega leta. Celotna vrednost projekta znaša 6,67 milijona evrov.

Občini sta se projekta lotili v okviru dogovora za razvoj razvojne regije Posavje. Kohezijski sklad bo zanj prispeval nekaj manj kot 4,1 milijona evrov ter ministrstvo za okolje in prostor nekaj več kot 720.000 evrov.

Preostanek bosta pokrili sodelujoči občini. Nekaj manj kot 760.000 evrov bistriška občina in Občina Brežice 1,1 milijona evrov, je na sredini predstavitvi projekta na meji med občinama povedal brežiški župan Ivan Molan.

Gre sicer za skupen medobčinski projekt, ki obsega hidravlične izboljšave vodovodnega sistema v Občini Bistrica ob Sotli in treh vodovodnih sistemov v Občini Brežice, je pojasnil.


Projekt bo oskrbo s pitno vodo izboljšal skupaj nekaj več kot 3200 prebivalcem. Njegov cilj je zagotovitev dolgoročne varne, kakovostne in zanesljive vodooskrbe na območju občin Brežice in Bistrica ob Sotli, ki predstavljata zaključeno celoto, saj bodo mejna vodovodna sistema na področju Bizeljskega povezali.

Kot je dejal župan Franjo Debelak, je povezava med obema vodovodoma za občane Bistrice ob Sotli izjemno pomembna, saj bodo imeli zagotovljen rezervni vir pitne vode, ki bo oskrbo zagotavljal tudi v bolj sušnih mesecih.

Po podatkih brežiške občine hidravlične izboljšave vodovodnega sistema obsegajo gradnjo treh vodohranov, in sicer v Pišecah s 60 kubičnimi metri prostornine, v Brezju z 200 kubičnimi metri in v Trebčah s 100 kubičnimi metri. Skupaj bodo zgradili 39,6 kilometra novih vodovodov, 18,3 kilometra v brežiški in 21,3 kilometra v bistriški občini. Projekt je razdeljen na tri odseke v Občini Brežice ter na devet odsekov v Občini Bistrica ob Sotli.

Na Brežiškem bodo izboljšali vodovodne sisteme Dobova-Loče-Rigonce, Pišece-Bizeljsko-Bojsno in Pišece-Veseli vrh. Dela so najprej začeli na Veselem vrhu. Po končanju projekta bodo "zagotovljeni nemotena oskrba s pitno vodo, rezervne vodne količine, optimizacija delovanja celotnega sistema in izboljšanje pretočnih in tlačnih razmer ter zmanjšanje vodnih izgub", so še zapisali na brežiški občini.