Saša Einsiedler-18 Dobra karma

Minus na računu je za znano Slovenko postal ...

Ilda Šaulić Svet24.si

Srbska zvezdnica potrdila: noseča in okužena s ...

veselin djurovic pl Reporter.si

Obtožnica zaradi izsiljevanja podjetnika: če bi ...

Jelko Kacin Svet24.si

Jelko Kacin sporočil, da Hrvaške od sobote ne bo...

ales hojs Necenzurirano

Kava Aleša Hojsa, ki zanima NPU

Vojo Djuran Odkrito.si

Slovo optimista s prekrasnim glasom

2__BVP0244o Njena.si

Marko Potrč trdi: jutri se zapirajo meje s ...

Novice Dolenjske Toplice

Posodobili in dogradili bodo vodovod

Piše: STA

Čas objave:
06.08.2019 11:12

V občini Dolenjske Toplice, ki skupaj z nekaj sosednjimi občinami sodeluje pri kohezijskem projektu oskrbe Suhe krajine s pitno vodo, se zaradi zahtevnosti terena pri zadnjih delih te dni odločajo o podaljšanju projekta. Posodobitev in dograditev topliškega vodovodnega sistema bodo vsekakor končali do konca leta, je župan Franc Vovk zatrdil za STA.

064703_182174_vodovod2.jpg

Vovk je pojasnil, da so morali projekt, ki naj bi ga sicer končali septembra lani, dvakrat podaljšati, težave in nevarnost zaradi strmega terena na pobočju pri Soteski oz. pri gradnji povezave s sosednjim žužemberškim vodovodnim sistemom pa bodo terjali še kakšen dodaten mesec.

Topliška naložba bo sicer skupaj z davkom stala približno 6,6 milijona evrov, približno 15 odstotkov naložbe bo pokrila občina, preostanek bodo večinoma kohezijska sredstva. Ob omenjenem projektu je občina izvedla še za nekaj manj kot 1,4 milijona evrov dodatnih infrastrukturnih naložb, je še opozoril župan.

070202_184500_vodovod.JPG

Po podatkih občinske uprave leta 2016 začeti projekt predvideva gradnjo nekaj manj kot enajst kilometrov novih vodov in nekaj več kot 17,5 kilometra nadomestnih vodov. Prenovo vodohrana na Cvingerju in gradnjo novega na Drenju, ureditev črpališča Soteska ter gradnjo več reducirnih jaškov in razbremenilnikov.

Topliška občina je hkrati z asfaltom na novo preplastila približno 13.000 kvadratnih metrov cestišča in drugih površin, uredili so kamnite zložbe in odvodnjavanje ter zgradili pločnike. V vaseh Loška vas, Poljane in Dolnje Sušice so uredili in dogradili kanalizacijo.

Kohezijski projekt oskrbe s pitno vodo Suhe krajine, pri katerem so se povezale občine Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje, je sicer skupaj vreden 37 milijonov evrov brez DDV.

Sodelujoče občine bodo nekaj manj kot tri četrtine naložbenega denarja dobile iz evropskih virov in od države, omenjena naložba pa bo zanesljivo vodooskrbo zagotovila več kot 10.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega suhokrajnskega kraškega območja.

Zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo jim bo z dopolnjevanjem iz izvirov v drugih občinah omogočila tudi v primeru okvar in sušnih obdobij.