Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Krško

V Občini Krško participativni proračun tudi prihodnje leto

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2020 13:29

V Občini Krško, ki je del svojega proračuna za letos zastavila participativno in vanj na predlog občanov uvrstila 26 projektov, skupaj vrednih 140.000 evrov, bodo s tako obliko soupravljanja nadaljevali. Za participativni del proračuna bodo prihodnje leto namenili enako vsoto in deleže enakomerno razporedili po sedmih območjih.

Po podatkih krške občine je participativni proračun sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da pri določanju o njegovi porabi sodelujejo občani, ki sami določijo, katere naložbe so v lokalni skupnosti najbolj nujne in kako želijo prispevati k izboljšanju življenja v občini.

Vsak občan lahko občini predlaga projekte, hkrati pa ima priložnost sodelovati pri odločanju o tem, katere bodo izvajali v ožji lokalni skupnosti.

Gre sicer za sedem območij, ki jih sestavljajo krajevne skupnosti Brestanica in Rožno-Presladol, Dolenja vas, Spodnji Stari Grad, Spodnja Libna in Zdole, Gora, Raka in Veliki Trn, Koprivnica in Senovo, Krško, Podbočje in Veliki Podlog ter Senuše, Leskovec pri Krškem in Krško polje.

Občani bodo projektne predloge med 15. marcem in 15. aprilom lahko oddali na obrazcu na občinski spletni strani, v prostorih navedenih krajevnih skupnosti ali v občinski sprejemni pisarni. Posamezni predlagatelj, ki mora biti star najmanj 15 let, bo lahko oddal največ dva projektna predloga. Če bo šlo za skupine, lahko kot podpisnik ali sopodpisnik nastopa največ pri dveh.

Vse predloge bo skladno z merili do maja pregledala občinska uprava in jih pristojni komisiji posredovala v dokončno presojo in potrditev. Ta bo nato pripravila sezname izvedljivih projektov, glasovanje o prednostni izvedbi bo junija možno na spletni strani Občine Krško in v občinski sprejemni pisarni.

O izglasovanih projektih in njihovi uvrstitvi v proračun prihodnjega leta bodo na koncu odločali občinski svetniki, so med drugim zapisali na krški občini.