EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

Olimpija mm Ekipa24.si

KATASTROFALNA popotnica Olimpije za VEČNI DERBI! ...

Novice Krško

V Občini Krško za participativni proračun prihodnjega leta tretjina več denarja

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2021 15:01

V Občini Krško, ki je del svojega proračuna lani in letos zastavila participativno in zanj vsako leto namenila po 140.000 evrov, bodo za participativni proračun prihodnjega leta namenili za tretjino več denarja oz. 210.000 evrov. Na določenih sedmih območjih pa bodo občani lahko predlagali za do skupaj 30.000 evrov naložb.

Krški župan Miran Stanko je na današnji novinarski konferenci povedal, da je participativni proračun sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da pri odločanju o njegovi porabi sodelujejo občani, ki sami določijo, katere naložbe so v lokalni skupnosti najbolj nujne in kako želijo prispevati k izboljšanju življenja v občini.

Vsak občan lahko občini predlaga projekte, hkrati pa ima priložnost sodelovati pri odločanju o tem, katere bodo v ožji lokalni skupnosti izvajali, je dodal.

Po podatkih krške občinske uprave gre sicer za sedem območij, ki jih sestavljajo krajevne skupnosti Brestanica in Rožno-Presladol, Dolenja vas, Spodnji Stari Grad, Spodnja Libna in Zdole, Gora, Raka in Veliki Trn, Koprivnica in Senovo, Krško, Podbočje in Veliki Podlog ter Senuše, Leskovec pri Krškem in Krško polje.

Po besedah direktorice občinske uprave Melite Čopar bodo občani projektne predloge med 15. marcem in 15. aprilom lahko oddali na obrazcu, ki ga bodo dobili na občinski spletni strani ali v občinski sprejemni pisarni. Posamezni predlagatelj, ki mora biti star najmanj 15 let, bo lahko predlagal največ dva projektna predloga. Če bo šlo za skupine, lahko kot podpisnik ali sopodpisnik nastopa največ pri dveh.Vse predloge bo skladno z merili do maja letos pregledala občinska uprava in jih pristojni komisiji posredovala v dokončno presojo in potrditev. Ta bo nato pripravila sezname izvedljivih projektov. Glasovanje o prednostni izvedbi bo junija možno na spletni strani Občine Krško in v občinski sprejemni pisarni, je še navedla Čoparjeva.

O izglasovanih projektih in njihovi uvrstitvi v proračun prihodnjega bodo na koncu odločali občinski svetniki.

Kot je dodal Stanko, so sicer v participativni proračun tekočega leta na predlog občanov lani uvrstili 20 projektov. Dejavnosti za njihovo izvedbo še potekajo, končati pa jih nameravajo v pomladnih in poletnih mesecih, je še dejal župan.

Predsednik komisije za izvedbo participativnega proračuna Občine Krško Anton Petrovič pa je med drugim navedel, da mora predlagana naložba prispevati k uresničevanju javnega interesa in izboljšanju bivanja. Izvedljiva mora biti v okviru navedenega zneska in skladna z nalogami občine, je še opozoril.

Krški župan Miran Stanko

O participativnem proračunu letos in lani


Direktorica krške občinske uprave Melita Čopar

O zbiranju predlogov participativnega proračuna