Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk/Dvor pri Žužemberku

V obrtno cono na Dvoru pri Žužemberku prihaja visokotehnološka naložba

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2023 12:53

Žužemberški župan Jože Papež je z domačim podjetjem Keko oprema, ki se ukvarja s sodobno tehnološko strojegradnjo, danes podpisal pogodbo o prodaji 1,6 hektarja zemljišč v obrtni coni Jama na Dvoru. Keko oprema bo tam zgradila tovarno za proizvodnjo strojev za izdelavo elektrolitskih celic s keramično membrano za proizvodnjo vodika iz vode.

Keko oprema, eno vodilnih evropskih podjetij sodobne tehnološke strojegradnje, ki ima v Žužemberku obrat s 75 zaposlenimi, je za zemljišča odštela približno milijon evrov, celotna naložba v predvidoma 10.000 kvadratnih metrov velik obrat pa naj bi v prvi fazi dosegla približno dva milijona evrov, je po podpisu pojasnilo vodstvo podjetja.

Direktor in solastnik podjetja, ki se ukvarja s tehnologijami zelenega prehoda, Anton Konda je povedal, da s tem na Jamo na Dvoru prihaja industrija prihodnosti. Za nakup omenjenega zemljišča so se odločili, ker se morajo zaradi novih naročil v kratkem kadrovsko in prostorsko okrepiti.

Od vodilne svetovne družbe na tem področju so namreč dobili dodatna naročila za projekte s področja zelene energije oz. za pridobivanje vodika iz vode s pomočjo električne energije in obratno električne energije iz vodika. Prvo tovrstno strojno opremo pa morajo pripraviti do začetka prihodnjega leta.

Na Dvoru za zdaj načrtujejo približno 25 dodatnih delovnih mest in postopno rast obrata. Potrebovali bodo predvsem inženirje, razvojne inženirje, konstruktorje, elektronike in podoben kader. Proizvodne linije bodo popolnoma avtomatizirane, vsaj prvo proizvodno halo pa nameravajo zgraditi najkasneje do začetka prihodnjega leta.



Gre sicer za dokaj novo in obetajočo tehnologijo, je še ocenil Konda.

Žužemberški župan Jože Papež je po podpisu prodajne pogodbe navedel, da obrtno-industrijska cona na Jami pri Dvoru pokriva približno tri hektarje, prost pa je še njen manjši del oz. za približno 350.000 evrov zemljišč.

Gre za pretežno komunalno že urejena zemljišča. Občina je v komunalno urejanje vložila približno 1,8 milijona evrov, s tem da je država žužemberški občini zanj na javnem razpisu odobrila nekaj manj kot 530.000 evrov naložbene podpore. Območja obrtne cone Jama pred tem 15 let niso urejali, lani pa so se lotili njene parcelacije in urejanja.

Občina se bo zaradi povpraševanja takoj po končanju urejanja cone na Jami lotila še urejanja druge, približno šesthektarske obrtno-podjetniške cone Klek pri žužemberškem peskokopu, je še napovedal Papež.