strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Brežice

V otroškem vrtcu v Artičah odpravili prostorsko stisko

Piše: STA

Čas objave:
08.03.2022 06:11

Novozgrajeni prizidek s šestoddelčnim otroškim vrtcem, ki so ga prizidali Osnovni šoli Artiče, so danes napolnili otroci. Brežiški župan Ivan Molan je vodstvu vrtca ob tem izročil uporabno dovoljenje, s čimer se je za artiški otroški vrtec, ki ga zadnje šolsko leto obiskuje 325 otrok, končala dolgoletna prostorska stiska.

Naložba je stala 2,65 milijona evrov. Od tega gradnja približno 2,3 milijona evrov, približno 360.000 evrov pa je stala vrtčevska oprema. Brežiška občina je glavnino sredstev zagotovila sama, približno 300.000 naložbenih evrov pa bo dobila iz Eko sklada, je ob predaji uporabnega dovoljenja navedel Molan.

Uporabno dovoljenje za vrtec.JPG
Uporabno dovoljenje za vrtec
Občina Brežice

Samostojni prizidek za artiški vrtec so sicer umestili južno od starega šolskega kompleksa, s šolo pa ga povezuje povezovalni hodnik, ki je prilagojen uporabi funkcionalno oviranih otrok. V vrtcu so uredili igralnice za dva oddelka prvega, tri oddelke drugega starostnega obdobja in še dodatni oddelek. V njem so še večji skupni prostor, zbornica za zaposlene in prostori za pisarne oz. svetovalno službo.

20220307_113456.jpg
Vrtec Artiče
Občina Brežice

Stavba je zasnovana razgibano. Igralnice so v pritličju, vsaka površine najmanj 50 kvadratnih metrov. Zgradba ima tudi zunanjo teraso s 24 kvadratnimi metri površine. Skupna neto tlorisna površina pokriva nekaj manj kot 1200 kvadratnih metrov. Gre za nizkoenergijsko stavbo. Za novi prizidek gre zahvala tudi Župniji Artiče, ki je občini prodala del zemljišč za novo stavbo, je dodal župan.

Živ žav na hodniku.JPG
Otroci v vrtcu Artiče
Občina Brežice

Izgradnja vrtca je sicer sodila v prvi korak projekta dograditve in prenove artiške šole. V drugem koraku pa nameravajo porušiti najstarejši del šole, prenoviti njegov novejši del in dograditi manjkajoče šolske prostore za 13 oddelkov. Naložbo na brežiški občini načrtujejo prihodnje leto.

Po ocenah izpred nekaj let naj bi ta stala približno sedem milijonov evrov, kar pa zaradi dviga cen verjetno ne bo več zadostovalo, je dodal župan in napovedal novo oceno naložbe. V artiški šoli so sicer zadnja leta energetsko sanirali njeno telovadnico, kotlovnico in ogrevanje, je povedal Molan.

20220307_114026.jpg
Razstava izdelkov otrok v vrtcu
Občina Brežice

Ravnateljica artiškega otroškega vrtca Vesna Bogovič je dodala, da bo vrtčevske oddelke v novem prizidku obiskovalo 105 otrok, 220 vrtičkarjev pa je ostalo v šolskih vrtčevskih prostorih.

Ti so bili sicer za navedeno skupno število otrok pretesni. Sanitarij ni bilo dovolj, garderoba je bila premajhna, spremljevalnih prostorov sploh niso imeli, en vrtčevski oddelek pa je deloval drugje. Število otrok, ki obiskujejo artiški vrtec, sicer zadnji dve leti narašča, je še dejala Bogovičeva.

Vrtec Ringaraja Artiče.JPG
Vrtec Artiče
Občina Brežice

Brežiška občina je lani končala tudi gradnjo nadomestnega petoddelčnega otroškega vrtca pri Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča v Dobovi. Selitev otrok v nove prostore je Molan za STA napovedal za predvidoma prihodnji teden. Dobovski vrtec bodo sicer uradno odprli v petek, 18. marca, je še dejal.