ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: Krivci za lepe dneve bodo ...

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Novice Novo mesto

V petih letih zbrali in razdelili dobrih 270 ton podarjene hrane

Piše: STA

Čas objave:
10.06.2021 13:12

Lions klub Novo mesto in tamkajšnje Območno združenje Rdečega križa Slovenije sta pripravila slovesnost ob petletnici projekta zbiranja podarjene hrane. Tega so leta 2016 začeli v novomeški občini in ga razširili še na sedem okoliških občin. V petih letih so zbrali in razdelili dobrih 270 ton hrane in jo razdelili v skoraj 26.000 paketih.

Nosilec projekta je novomeški Lions klub. S projektom Donirana hrana pomagajo ljudem, ki jih je življenje pahnilo v stisko in celo revščino, v petih letih pa so ga razširili še v občine Šentjernej, Škocjan, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Straža, Mirna Peč in Žužemberk.

Vsaka od sodelujočih občin iz lastnega proračuna za socialno ogrožene v svoji občini prispeva del sredstev za skupaj enega zaposlenega in za strošek prevoza hrane v občino oz. na domove ostarelih ter invalidov.

Podarjeno še neoporečno hrano, ki jo zberejo ob zaprtju več trgovin, sicer prejemajo socialno in materialno ogroženi posamezniki, brezposelni, upokojenci, samohranilci, invalidi ter družine z nizkimi mesečnimi prihodki. Med prejemniki je desetina invalidov, 35 odstotkov je starejših in dobra polovica brezposelnih s šoloobveznimi otroki.


Zbrano hrano mesečno prejema 180 gospodinjstev ali družin oz. približno 400 družinskih članov. Pri projektu pomagata dva zaposlena prek javnih del. Pri njem sodelujejo trgovske verige Spar, Mercator, Tuš, Hofer, Lidl in Medeni Butik Voglar.

V njihovih trgovinah ob zaprtju poberejo kruh, mesne in mlečne izdelke, jajca, zelenjavo, sadje, slaščice in še drugo neoporečno hrano, ki jo skladno s predpisi prek noči shranijo in nato zjutraj oz. med 7. in 11. uro razdelijo.

Upravičence določijo v Centru za socialno delo in na Rdečem križu. Predlagajo jih tudi društvo upokojencev, Karitas in patronažna služba Zdravstvenega doma Novo mesto, so še zapisali v novomeškem Lions klubu.

Slovesnost ob obletnici projekta so pripravili pred stavbo novomeškega Območnega združenja Rdečega križa.