hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

V petih letih zbrali in razdelili dobrih 270 ton podarjene hrane

Piše: STA

Čas objave:
10.06.2021 13:12

Lions klub Novo mesto in tamkajšnje Območno združenje Rdečega križa Slovenije sta pripravila slovesnost ob petletnici projekta zbiranja podarjene hrane. Tega so leta 2016 začeli v novomeški občini in ga razširili še na sedem okoliških občin. V petih letih so zbrali in razdelili dobrih 270 ton hrane in jo razdelili v skoraj 26.000 paketih.

Nosilec projekta je novomeški Lions klub. S projektom Donirana hrana pomagajo ljudem, ki jih je življenje pahnilo v stisko in celo revščino, v petih letih pa so ga razširili še v občine Šentjernej, Škocjan, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Straža, Mirna Peč in Žužemberk.

Vsaka od sodelujočih občin iz lastnega proračuna za socialno ogrožene v svoji občini prispeva del sredstev za skupaj enega zaposlenega in za strošek prevoza hrane v občino oz. na domove ostarelih ter invalidov.

Podarjeno še neoporečno hrano, ki jo zberejo ob zaprtju več trgovin, sicer prejemajo socialno in materialno ogroženi posamezniki, brezposelni, upokojenci, samohranilci, invalidi ter družine z nizkimi mesečnimi prihodki. Med prejemniki je desetina invalidov, 35 odstotkov je starejših in dobra polovica brezposelnih s šoloobveznimi otroki.


Zbrano hrano mesečno prejema 180 gospodinjstev ali družin oz. približno 400 družinskih članov. Pri projektu pomagata dva zaposlena prek javnih del. Pri njem sodelujejo trgovske verige Spar, Mercator, Tuš, Hofer, Lidl in Medeni Butik Voglar.

V njihovih trgovinah ob zaprtju poberejo kruh, mesne in mlečne izdelke, jajca, zelenjavo, sadje, slaščice in še drugo neoporečno hrano, ki jo skladno s predpisi prek noči shranijo in nato zjutraj oz. med 7. in 11. uro razdelijo.

Upravičence določijo v Centru za socialno delo in na Rdečem križu. Predlagajo jih tudi društvo upokojencev, Karitas in patronažna služba Zdravstvenega doma Novo mesto, so še zapisali v novomeškem Lions klubu.

Slovesnost ob obletnici projekta so pripravili pred stavbo novomeškega Območnega združenja Rdečega križa.