računalnik, ženska, spletna prevara Svet24.si

V ljubezen 49-letne Hrvatice s Turkom se je ...

zdravniki Svet24.si

Covidni dodatki: Toliko po novem pravilniku ...

sova, rusija, vohunjenje Necenzurirano

Skrivnost stavbe, kjer je bil štab ruskih vohunov

plavajoce mobilne hise ljubljanica-pl003 Reporter.si

Jankovićevi stari znanci so se omastili: bivša ...

doncic Ekipa24.si

Kako se je iskrilo! Pomočnik Detroita želel ...

barbara-vidovič Odkrito.si

Barbara Vidovič: »Imam najlepši poklic na svetu!«

avdic obrez Ekipa24.si

Umrl od smeha!!! Morate videti to noro ...

Novice Ljubljana

V ponedeljek morajo imeti avtomobili zimsko obutev

Piše: STA

Čas objave:
13.11.2021 06:38

Bliža se 15. november, ko nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme na motornih vozilih, ki traja do 15. marca prihodnje leto. Agencija za varnost prometa zato vse voznike motornih vozil poziva k pravočasni menjavi pnevmatik. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre, vozniki lahko to preverijo tudi s kovancem za en evro.

Agencija za varnost prometa poudarja, da so ustrezne pnevmatike ključnega pomena za varno vožnjo. Pnevmatike so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Tega poletne pnevmatike ne omogočajo, kar se še posebej kaže ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču, so v agenciji opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre. Globino lahko preverimo z ustreznim merilnikom oz. s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre, ali s pomočjo oznak, ki so na pnevmatiki. Globino je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja.

Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke, so opozorili na Agenciji za varnost prometa. Pripravili so tudi druge uporabne napotke za pripravo vozila in za varno vožnjo v jesenskih in zimskih razmerah.

Pri vožnji je priporočljivo povečati varnostno razdaljo, pomembno je tudi, da vozniki v zimskih razmerah poskrbijo za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja, pri tem pa naj pazijo tudi, da jih ne poškropijo s snežno brozgo.

Agencija za varnost prometa voznikom svetuje tudi, da se na vožnjo pripravijo in da naj pred odhodom na pot preverijo informacije o stanju na cestah, saj se bodo tako izognili morebitnim zastojem.


Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila.

Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Del zimske opreme vozil so tudi snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. Vozniki jih morajo namestiti na pogonska kolesa, z nameščenimi verigami pa lahko vozijo največ 50 kilometrov na uro.

Posebne napotke je agencija namenila voznikom tovornih vozil in avtobusov, ta vozila namreč zaradi večje teže potrebujejo daljši čas, da se ustavijo. Agencija priporoča, da imajo zimske pnevmatike globlji profil od predpisanega, opozarja tudi na ustrezen tlak v pnevmatikah.

Pred vožnjo morajo vozniki pregledati streho celotnega tovornega vozila ali avtobusa, saj s strehe padajoče snežne in ledene plošče lahko ogrožajo druge udeležence v prometu.