Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

V Posavju bo Feniks

Piše: STA

Čas objave:
04.05.2022 11:06

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, brežiški župan Ivan Molan in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek so v Brežicah danes podpisal pismo o nameri za vzpostavitev gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju. Več stomilijonski projekt, ki so začeli pred 16 leti, naj bi v prihodnjih letih uresničili.

Gre za dogovor med brežiško občino in več ministrstvi o razdelitvi nalog pri zagonu zastalega gospodarsko-razvojnega projekta na približno stohektarskem območju med avtocesto in vojaškim letališčem Cerklje ob Krki, je pojasnil Molan.

Dogovor sicer predvideva, da Dars poskrbi za avtocestni priključek, obrambno ministrstvo naj bi zagotovilo zemljišča za premestitev letališkega območja za odmetavanje nevarnega tovora, ki tam, kjer je zdaj, ovira projekt. Ministrstvo za gospodarstvo bi poskrbelo za gradnjo središča in prenos državnih zemljišč na Občino Brežice, ta pa naj bi izvedla komunalno opremljanje.

Pogled na Gospodarsko logistično središče Feniks_izseki iz predstavitvenega filma.jpg
Pogled na Gospodarsko logistično središče Feniks
Občina Brežice



Molan je še ocenil, da gre za izjemno zemljišče in projekt, ki bi lahko zagotovil veliko novih delovnih mest in za veliko občinsko, regijsko in državno razvojno priložnost.

Med izvedbenimi roki je navedel, da bi morali prihodnje leto urediti nadomestno zemljišče za letalsko odmetavanje nevarnega tovora. Leta 2024 bi lahko začeli komunalno urejanje, Dars pa bi moral do takrat urediti nov avtocestni priključek. Občina sicer pri projektu poleg lastnih sredstev računa še na evropsko denarno podporo, možno bo tudi javno-zasebno partnerstvo, je še dejal Molan.

DPN Feniks 2012.jpg
DPN Feniks 2012
Občina Brežice

Po Vizjakovih podatkih so projekt zastavili leta 2006, leta 2012 pa so zanj sprejeli državni prostorski načrt. Zastal naj bi zaradi vmesne finančne krize in drugih razlogov, med glavnimi ovirami pa je bila bližina omenjenega zemljišča za odmetavanje nevarnega tovora.

Po dogovoru, ki so ga dosegli med vsemi vključenimi ministrstvi in drugimi deležniki, je zdaj zagon projekta omogočen. Vizjak je tudi izrazili upanje, da bo nova vlada projekt Feniks nadaljevala in da ta "ne bo odvisen od politike".

Podpis pisma o nameri.JPG
Podpis pisma o nameri
Občina Brežice



Projekt sicer predvideva razvoj vojaškega letališča z izgradnjo civilnega dela, razvoj poslovno-industrijsko-podpornih območij v njegovi neposredni bližini in raziskovalne dejavnosti. Z razvojem poslovnih con na "dvorišču Zagreba" in izrabo prometnih povezav bi radi postavili enega glavnih razvojnih centrov tega dela Evrope. Vizjak je še ocenil, da naj bi šlo za več stomilijonsko naložbo in za pomemben razvojni projekt, ki bo še posebej prišel do izraza po prestavitvi schengenske meje.

To je poudaril tudi Počivalšek in pristavil, da bi Feniks okrepil gospodarsko os Ljubljana-Zagreb. "Treba je pogledati v prihodnost. Schengenska meja bo v tem delu padla. Okrepile se bodo gospodarske vezi med Ljubljano in Zagrebom in naprej z Balkanom," je pojasnil.

Dosegli bi sicer radi razvoj logistično-gospodarskega središča, kar bi omogočilo razvoj te pomembne panoge tudi na osi sever-jug. Gre tudi za naložbo v smeri skladnega in regionalnega razvoja. Gospodarski minister je še poudaril, da ima izbrano zemljišče, ki je zanimivo za domače in tuje naložbenike, vse, kar potrebuje sodoben logistično-gospodarski center. Hkrati gre za eno od dveh večjih zemljišč v državi, ki omogočata razvoj velikih gospodarskih projektov, je še dejal Počivalšek.