državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Brežice

V Posavju pripravljeni na morebitne večje potrebe po nujni medinski pomoči za begunce

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.09.2015 09:42

V Splošni bolnišnici Brežice so v soboto in ponoči ambulantno pregledali pet prebežnikov, enega pa so zaradi ran sprejeli na zdravljenje. Z ministrstvom za zdravje so se tudi dogovorili, da bo nujno medinsko pomoč za prebežnike od ponedeljka usmerjala brežiška bolnišnica, sprejeli so tudi ukrepe za zagotavljanje zadostnega števila zdravnikov.

Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević je danes za STA povedal, da so pri poškodbah prebežnikov obravnavali predvsem udarnine, poškodbe pri padcih, zlome in rane. Enega prebežnika so pregledali v ambulanti internega oddelka in opravili en ginekološki pregled.

Sicer pa koordinacijo nujne zdravstvene službe v brežiškem sprejemnem centru za begunce pokriva brežiški zdravstveni dom, kjer pa poleg svojih družinskih in splošnih nimajo dodatnih zdravnikov za opravljanje urgentne službe. Če se bo potreba po nujni medicinski pomoči okrepila ali pa stanje še bolj zapletlo, ti tudi ne bodo zadostovali.

Vodstvo brežiške bolnišnice se je zato v soboto sešlo s predstavniki ministrstva za zdravje in sosednjega krškega zdravstvenega doma, ministrstvo pa je dalo navodilo, da se v nujno medicinsko pomoč za prebežnike vključijo vsi trije posavski zdravstveni domovi, brežiški, krški in sevniški, ter brežiška bolnišnica.

Hkrati je odredilo, da vse območne specializante odpokličejo iz drugih zdravstvenih ustanov in da ti pridejo pomagat v domačo regijo, kjer jih bodo ustrezno razporedili.

Koordinacijo in razporejanje nujne medinske pomoči za prebežnike bo tudi v ponedeljek, potem ko so za njeno razporejanje skrbeli v brežiškem zdravstvenem domu, prevzela brežiška bolnišnica, kjer so za to delo imenovali manjši krizni štab.

Kot je dodal, v brežiškem sprejemnem centru oz. v tamkajšnjem šotorišču pri zagotavljanju osnovne medicinske pomoči pomagajo tudi prostovoljci Rdečega križa. Tamkajšnje nekoliko težje primere obravnavajo v zdravstveni ambulanti na brežiški policijski postaji, kjer jih pregleda in jim pomaga tamkajšnji dežurni zdravnik z medicinsko sestro, najbolj resne primere pa premestijo v brežiško bolnišnico.

Stanju oz. večjim potrebam se bodo sproti prilagajali, ministrstvo za zdravje pa je za rezervno pomoč zadolžilo novomeški zdravstveni dom. Enako velja tudi za potrebe po reševalnih vozilih oz. reševalnih ekipah. Zdaj imajo na voljo eno, ki še lahko pokriva potrebe brežiškega sprejemnega šotorišča in mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, je še povedal Levojević.