Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

V pričakovanju novega vala beguncev

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
18.09.2015 05:25

Potem ko je na Hrvaško v 48 urah prišlo 9200 beguncev je danes pričakovati prihod številnih na slovensko mejo. Prvi begunci so mejo začeli prestopali že v četrtek zvečer, večjo skupino je policija zadržala na železniški postaji na Dobovi. Po napovedih zunanjega ministra Karla Erjavca se bo danes sestal svet za nacionalno varnost.

Slovenska policija je v četrtek zvečer na Dobovi v vlaku zadržala skupino 150 beguncev, ki jih bo vrnila na Hrvaško. Zaradi beguncev so Slovenske železnice v skladu z dogovorom med slovensko in hrvaško policijo prekinile potniški promet čez mejni prehod Dobova. Čez Dobovo bi moral v četrtek zapeljati še en mednarodni vlak, in sicer na progi Beograd - München, vendar je ta ostal na hrvaški strani. Nadaljnji vozni red v potniškem prometu še ni znan, prekinitev potniškega prometa pa velja do danes, in sicer do 6. ure.

O begunskem valu sta v četrtek govorila tudi premier Miro Cerar in njegov avstrijski kolega Werner Fayman, ob tem sta pozvala k hitri rešitvi na ravni EU, ki bo veljala za celotno unijo in tudi širše območje Evrope. Hkrati sta se zavzela, da je treba še okrepiti "sodelovanje in solidarnost" držav članic EU pri soočanju z begunsko problematiko. Cerar je poudaril, da je Slovenija zavezana, da varuje zunanje meje schengenskega območja. "Tu nas vežejo pravila, ki jih bomo dosledno spoštovali, to je naša zaveza," je dejal.


Spomnil je, da je Slovenija s četrtkom uvedla začasen nadzor na meji z Madžarsko, in poudaril, da nikakor ne gre za zaprtje meje, temveč le za nadzor nad njenim prehajanjem - tako da bodo razmere tam pod nadzorom in se bomo lahko s situacijo soočili "na umirjen, obvladljiv način".

Se pa razmere zapletajo na Hrvaškem, saj so številni begunci, ki so prej želeli v Avstrijo in Nemčijo preko Madžarske, zaradi zaprtja madžarsko-srbske meje ubrali pot čez Hrvaško.