mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Sevnica/Novo mesto

V prvem polletju eno novo naselje v občini Sevnica

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.07.2015 17:01

V prvem letošnjem polletju je v Sloveniji nastalo eno novo naselje, to je naselje Marendol v občini Sevnica, ukinjene pa so bile tri ulice in skoraj 3000 hišnih številk, navajajo na republiškem statističnem uradu (Surs).

(Foto: sevnica.si)

V registru prostorskih enot, ki ga vodi in vzdržuje Geodetska uprava Slovenije, je bilo 1. julija evidentiranih 12 statističnih regij, 212 občin, 6036 naselij, 10.365 ulic in 549.347 hišnih številk.

Največja po površini je bila občina Kočevje s 555 kvadratnimi kilometri
, najmanjša pa občina Odranci s sedmimi kvadratnimi kilometri. Po številu naselij je bila največja občina Krško, ki ima 158 naselij. Po le eno naselje so imele občine Kobilje, Odranci, Trzin in nova občina Ankaran.


Število statističnih regij in občin se v prvem letošnjem polletju v primerjavi s prejšnjim ni spremenilo. Število naselij se je povečalo za eno, in sicer za naselje Marendol v občini Sevnica, ukinjene pa so bile tri ulice, vse v občini Velenje (Kozakova ulica, Cesta na Selo in Bevče).

V prvem polletju je bilo evidentiranih 5344 sprememb hišnih številk, kar je za 30 odstotkov več sprememb kot v prejšnjem polletju. Od tega jih je 2295 nastalo na novo, kar je 11 odstotkov manj kot v prejšnjem polletju, 2970 jih je bilo ukinjenih, kar je dvainpolkrat več kot v prejšnjem polletju. Preštevilčenih jih je bilo 79. Najopazneje se je število hišnih številk povečalo v občini Slovenska Bistrica, in to za 50.