Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

Primož Roglič Ekipa24.si

Primož Roglič razkril odlične novice, hkrati pa...

blaž-kričej-režek Njena.si

Blažev pogled na tri noči z dekleti vas bo ...

doncic smith dallas Ekipa24.si

Glejte, kaj mu je naredil Dončić: Finney-Smith o...

Novice Novo mesto

V Revozu prihodnje leto pričakujejo proizvodnjo v letošnjem obsegu

Piše: STA

Čas objave:
24.11.2022 11:13

V novomeški Renaultovi avtomobilski tovarni Revoz si po marčnem prehodu na zgolj eno proizvodno izmeno, večdnevnih prekinitvah proizvodnje in odhodu več sto delavcev ob koncu leta obetajo podobne proizvodne količine kot lani. Pričakujejo, da bodo izdelali 75.000 vozil, podobno število vozil pa naj bi izdelali tudi prihodnje leto.

Na Revozovi proizvodni liniji sicer izdelujejo tri avtomobilske modele: twingo ICE s termičnim motorjem, twingo EV in clio 5. Odločitev o tem, kaj bodo proizvajali po izteku proizvodnje teh modelov, še ni bila sprejeta, pa tudi ne o tem, kdaj bo konec proizvodnje posameznih modelov, ki so trenutno v proizvodnji, so v Revozu navedli za STA.

Sprememba organizacije proizvodnje v eni izmeni prihodnje leto ni predvidena, proizvodne količine pa naj bi bile prihodnje leto podobne letošnjim, so dodali.

V Revozu so se sicer letos, predvsem v prvi polovici leta, srečevali s težavo pri oskrbi z elektronskimi deli, ki jih vgrajujejo v vozila. Proizvodnjo pa so bili primorani zaradi tega zaustaviti za skupaj več kot 40 dni.

Po poletnem kolektivnem dopustu so se razmere na tem področju nekoliko izboljšale, a jih še vedno spremljajo po t. i. kriznem režimu, kar pomeni, da so določeni izpadi proizvodnje še vedno možni, so opozorili.Po podatkih družbe so do marca letos odpustili približno 350 proizvodnih delavcev. Revoz, ki je imel konec februarja zaposlenih skupaj približno 2100 ljudi, ima po zadnjih podatkih zdaj 1500 zaposlenih.

Med Revozovimi delavci je bilo sicer ob omenjenem dogajanju in prekinitvah proizvodnje zaradi pomanjkanja sestavnih delov letos zaznati precej ugibanj in negotovosti glede prihodnosti tovarne. Ali je negotovosti konec, v Revozu niso želeli oceniti. Sporočili so le, da je skupina Renault Group pred dnevi predstavila nov korak strategije Renaulution.

Renault sicer želi z omenjeno strategijo postati avtomobilsko podjetje nove generacije, svoje vire pa usmerja "v verige vrednosti, ki izhajajo iz preobrazbe avtomobilske industrije in mobilnosti: električna vozila, software, storitve novih mobilnosti, krožno gospodarstvo ter termična in hibridna vozila".

Revoz je skupaj s še 13 tovarnami za sestavo vozil del ene od petih novih entitet, in sicer Power oz. Moč, ki bo še naprej razvijala inovativna termična in hibridna vozila z nizkimi izpusti pod okriljem znamk Renault, Dacia in Renault LCV, so še zapisali v Revozu.