Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Kaj Renaultovi načrti pomenijo za Revoz?

Piše: STA

Čas objave:
25.05.2020 21:26

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo predvidoma ta teden predstavil načrte za temeljito prenovo svojega delovanja. Za četrtek je sklican sestanek s sindikati o načrtu zmanjševanja stroškov, v katerem sindikati pričakujejo ukinjanje delovnih mest in tudi zaprtje nekaterih obratov.

Renault, ki se sooča s padcem prodaje in dobičkonosnosti, kar je koornavirusna kriza še potencirala, bo po napovedih ta teden predstavil temeljito prenovo svojega delovanja ter tudi partnerstva z Mitsubishijem in Nissanom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Družba, v kateri ima država 15-odstotni lastniški delež, bi lahko zaprla več tovarn v Franciji. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je danes povedal, da država ne bo zahtevala ohranitve delovnih mest v zameno za državno podporo.

Se bo pa moral Renault, da bo dobil pet milijard evrov državne pomoči, pridružiti francosko-nemškemu projektu razvoja avtomobilskih baterij, je povedal minister. "Renault se mora zavezati, da bo postal deležnik v zavezništvu za baterije. To je eno od področij, o katerih se še pogajamo," je po navedbah AFP za televizijo BFM dejal minister.

Družba naj bi po poročanju AFP v petek predstavila načrt za zmanjšanje stroškov za dve milijardi evrov v treh letih.

Za četrtek je Renault sklical sestanek s sindikati glede zmanjševanja stroškov, poroča agencija Reuters. "Glavno vodstvo bo formaliziralo tisto, čemur pravi dve milijardi evrov vreden načrt zmanjševanja stroškov, v katerem je pričakovati zmanjšanje števila zaposlenih in zapiranje proizvodnih obratov," je po navedbah Reutersa v video posnetku dejal predstavnik CGT Fabien Gache.

Renault večino svojih modelov proizvaja v tujini. Eden od proizvodnih obratov je Revoz v slovenskem Novem mestu, kjer izdelujejo peto generacijo clia, twingo in električni smart forfour.

Novomeški Revoz je zaradi epidemije novega koronavirusa sredi marca ustavil proizvodnjo. Nato jo je v začetku maja vnovič vzpostavil v dveh izmenah, polovične nočne izmene, katere vzpostavitev je bila napovedana za 12. maj, pa, kot so povedali prejšnji teden, zaenkrat ne bo, tako da bodo prekinil sodelovanje z okoli 400 delavci. Šlo naj bi med drugim za odpoved agencijskim delavcem in predčasno upokojevanje.

V Revozu so prejšnji teden povedali, da brez polovične nočne izmene trenutno dnevno izdelajo 630 vozil oz. približno 150 manj, kot so jih v dveh izmenah in pol. To dnevno proizvodnjo bodo ohranili, so zagotovili in potrdili, da se Revozovi oz. Renaultovi načrti, po katerih bodo predvidoma v prihodnjih mesecih začeli izdelovati tudi električni twingo, niso spremenili.

Revozov sindikalist Slavko Pungeršič je danes za STA povedal, da v novomeški avtomobilski tovarni še niso dobili nobenih informacij glede Renaultovih ukrepov. Po njegovih besedah naj Revozovo vodstvo v pogovorih o prestrukturiranju Renaultovih tovarn ne bi sodelovalo, vse pa naj bi se dogajalo na ravni vodstva Renaultove skupine in francoske vlade.

Več informacij o prestrukturiranju pričakujejo od četrtkove večerne skupne videokonference, uradno pa naj bi bili Renaultovi načrti oz. ukrepi prestrukturiranja znani v petek, je še povedal Pungeršič.