Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

V Ribnici bodo energetsko obnovili šest stavb

Piše: R.K.

Čas objave:
03.08.2022 12:35

Občina Ribnica je v maju oddala prijavo na Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v letih od 2021 do 2023. Včeraj pa je prejela sklep Ministrstva za infrastrukturo o dodelitvi do 515.125 evrov nepovratnih sredstev iz naslova Evropske kohezijske politike. V kratkem sledi podpis pogodbe o sofinanciranju.

Občina Ribnica ima v lasti številne nepremičnine, s katerimi upravlja sama in so namenjene javnemu interesu. Stavbe imajo status pomembnih javnih ustanov v kraju in so potrebne prenove bodisi s funkcionalnega bodisi z energetskega vidika. Večina od šestih stavb, ki se bodo prenavljale, je bila zgrajena pred desetletji. Kljub temu, da so bile redno vzdrževane in ves čas v funkciji, so po letih uporabe vendarle potrebne večjih investicijskih vlaganj in gradbenih posegov.

Z investicijsko namero v prenovo energetskih sistemov z zamenjavo kotlov, prenovo razsvetljave, vgradnjo termostatskih ventilov, izolacije podstrešja ter ureditvijo prezračevanja se bo izkoriščal potencial učinkovite rabe energije, povečeval se bo delež obnovljivih virov v teh stavbah, izboljšali se bodo pogoji za uporabnike stavb, izboljšala se bo funkcionalnost ter podaljšala življenjska doba stavb.

Projekt celovite energetske prenove stavb Občine Ribnica obsega stavbe Občine Ribnica, Športnega centra Ribnica, OŠ Ribnica - stavba A in stavba B, POŠ Dolenja vas, Rokodelski center Ribnica.

V okviru izvedbe investicije v stavbi Občine Ribnica je predvidena namestitev toplotne zaščite na zunanje stene proti terenu. Predvidena je zamenjava manjšega števila stavbnega pohištva. Poleg tega se bo zamenjalo vsa obstoječa energetsko neučinkovita svetila z LED svetili. V Rokodelskem centru Ribnica je predvidena vgradnja toplotne črpalke zrak/voda ali voda/voda za ogrevanje stavbe. Vgradilo se bo nova LED svetila. Ravno tako se bodo vgradila LED svetila tudi v delu prostorov v Športnem centru Ribnica. Prenavljajo se tudi tri stavbe osnovne šole. V OŠ Ribnica - stavba A se na ogrevalnih telesih zamenjajo radiatorski ventili s termostatskimi glavami, izvede se hidravlično uravnoteženje sistema. Tudi tu je predvidena zamenjava vseh obstoječih energetsko neučinkovitih svetil z LED svetili. Prenavlja se tudi stavba B OŠ Ribnica, kjer je v okviru izvedbe investicije predvidena namestitev toplotne zaščite na streho. Predvidena je zamenjava strešne kritine, saj je ta dotrajana in neprimerna za ponovno namestitev. Na ogrevalnih telesih se zamenjajo radiatorski ventili s termostatskimi glavami za regulacijo temperature, izvedlo se bo hidravlično uravnoteženje sistema ter centralno prezračevanje. Ravno tako v tej stavbi nameščajo nova LED svetila. V POŠ Dolenja vas je predvidena gradnja toplotne črpalke zrak/voda ali voda/voda za ogrevanje stavbe, zamenjava dotrajanega stavbnega pohištva z novim, obstoječa svetila se menjajo z novimi LED svetili. Tudi tu se bodo menjali radiatorski ventili s termostatskimi glavami, izvedlo se bo hidravlično uravnoteženje sistema.

Glavni cilji projekta so zagotoviti energetsko prenovo javnih stavb v lasti Občine Ribnica, izboljšati energetsko učinkovitost stavb, zmanjšati rabo energije in znižati stroške za energijo, izboljšati delovne in bivalne pogoje vseh uporabnikov stavb, zmanjšati emisije ogljikovega dioksida zaradi rabe energije in s tem zmanjšati negativne vplive na okolje in posledično blažiti podnebne spremembe, zmanjšati emisije prašnih delcev in drugih onesnaževalcev, ki vplivajo na kakovost zraka, izboljšati upravljanje in vzdrževanje energetskih sistemov na način, da se izboljša energetska učinkovitost ob znižanih vloženih sredstvih,
podaljšati življenjsko dobo javnih stavb.

Vrednost celotne investicije znaša 1.418.688 evrov. Občina Ribnica bo v kratkem objavila javno naročilo za izbor izvajalca, po terminskem načrtu pa naj bi se investicija zaključila v drugi polovici leta 2023.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.1 »Spodbujanje energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi, vključno z javnimi stavbami, in stanovanjskem sektorju«, specifičnega cilja 1 »Povečanje učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju«.