kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

V Ribnici načrtujejo celovito prenovo starega mestnega jedra

Piše: R.K.

Čas objave:
20.02.2022 17:19

Podoba starega mestnega jedra Ribnice je zaradi premajhnih vlaganj v preteklosti danes dokaj klavrna, zato so se na občini Ribnica odločili za njegovo celovito prenovo. Med drugim naj bi temeljito prenovili obrežje Bistrice, promet spremenili v enosmernega in iz mestnega jedra umaknili parkirišča.

Po besedah ribniškega župana Sama Pogorelca bo prenova, ki bo dolgotrajna, zahtevala pa bo tudi precej sredstev, potekala v več fazah. Najprej nameravajo urediti najbolj nujne stvari, kot so prenova razsvetljave, klopi, košev in reklamnih napisov, ki kazijo podobo mestnega jedra, nato sledijo večja gradbena dela.

Eden večjih zalogajev bo ureditev Gallusovega nabrežja, ki ne bo več zgolj oporni zid, ampak bo spremenjeno v terase. Pred Miklovo hišo načrtujejo manjši trg, namenjen pešcem, parkirišča pa naj bi umaknili k pastoralnemu centru pri župnišču Ribnica in za Rokodelski center Ribnica. "Cilj je, da iz mestnega jedra umaknemo mirujoč promet, ki ga maši in kazi njegov videz," je dejal župan. Vse podrobnosti sicer še niso znane, saj izdelava celovitega projekta še poteka.

Bo pa občina že naslednji teden objavila razpis za prenovo in razširitev javne razsvetljave, s čimer naj bi po županovih besedah začeli v maju.

Vsa dela potekajo pod budnim očesom in navodilih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je staro mestno jedro Ribnice razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik.

Ribniški župan Samo Pogorelc o preurejanju starega mestnega jedra