ruski tank, vojna v ukrajini Svet24.si

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini ...

lunin mrk Svet24.si

Ste nastavili ure? Če bo vreme naklonjeno, bo ...

20220201-01107009 Necenzurirano

Sezona majskih hroščev #kolumna

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

tavares Ekipa24.si

Mariborčani izkazali veliko čast Marcosu ...

sandi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sandi poniknil, kaj se ...

grealish Ekipa24.si

Špricajo solze!!! Jack Grealish bi moral na ...

Novice Ribnica

V Ribnici napovedali boj reklamnim tablam

Piše: STA

Čas objave:
19.01.2022 10:49

V Ribnici že nekaj časa ugotavljajo, da podobo starega mestnega jedra, ki je bila razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik, kazijo nestrokovno in brez dovoljenj nameščene oglasne in informativne table.

Lastnike objektov so zato pozvali, naj za namestitev pridobijo ustrezna soglasja. V Kočevju pa mnoge motijo predvsem reklamne table ob cestah.

V občini Ribnica ugotavljajo, da težavo v starem mestnem jedru predstavljajo predvsem reklamne in informativne table za lokale in različne dejavnosti na fasadah stavb, med katerimi je iz spomeniškovarstvenega stališča le malo kakovostnih in kot take kazijo zunanjo podobo mestnega jedra. Mnogi so namreč v preteklosti table nameščali brez soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je potrebno za vsak poseg v kulturni spomenik.

Zato je občina lastnike objektov, na katerih so nameščene reklamne in informativne table brez ustreznega soglasja, pozvala, naj table odstranijo ter za namestitev novih pridobijo soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. V primeru, da tega ne bodo naredili do aprila, na občini napovedujejo prijave na ustrezne inšpekcijske službe.

Napovedujejo tudi, da bo v letošnjem letu eden od pogojev za pridobitev občinskih sredstev za obnove fasad v starem mestnem jedru ta, da je oglasna in informativna tabla na objektu nameščena v skladu s pogoji in soglasjem zavoda za varstvo kulturne dediščine.

V občini Kočevje pa nekatere motijo predvsem reklamni panoji različnih trgovskih centrov, nameščeni ob cestah in ulicah, pogosto na javni razsvetljavi, kozolcih in drugje. Na občini zato trenutno popisujejo vse "tovrstne moteče elemente", nato pa bodo lastnike objektov pozvali, naj jih primerno uredijo, so na občini povedali za TV Slovenija.