volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Novice Črnomelj

V Secopu nadaljujejo stavko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.01.2013 16:23

V črnomaljskem Secopu, kjer so davi zaustavili proizvodnjo in začeli stavkati, danes z upravo niso dosegli dogovora glede zahtev sindikata o sprejetju novega finančnega paketa. Stavko bodo jutri in v naslednjih dneh nadaljevali.

Po besedah sindikalista Zdravka Bahorja je sindikat, ki zastopa približno 460 Secopovih delavcev, od uprave v začetku leta med drugim zahteval, da se njihove letošnje plače uskladijo z inflacijo in da se dogovorijo o višini letošnjega regresa ter trinajste plače. Terjali so tudi odgovor, kakšna bo prihodnost podjetja, katerega opremo lastniki selijo na Slovaško, hkrati pa mora Secop do konca leta 2015 sedanje najete prostore zapustiti.

Ker morajo Secopovi delavci pri omenjeni selitvi proizvodnje oz. proizvodnih linij sodelovati, hkrati pa za delo na njih priučiti slovaške delavce, tudi za to zahtevajo ustrezno plačilo, je dodal. Sindikat je upravi za odgovor postavil rok do 15. januarja, ker se ta na njihove zahteve ni odzvala, pa so začeli stavkati, je davi povedal Bahor.

Kot je novinarjem v Črnomlju danes pojasnil direktor Secopa Virant, je usoda podjetja znana za prihodnja tri leta, ko morajo iz sedaj najetih prostorov, v podjetju pa že iščejo nadomestne različice.

Na sindikalne očitke glede plač je odgovoril, da so v Secopu vedno spoštovali določila zakonodaje in izplačevali plače, ki so bile nad panožnimi, v primeru prve selitve montaž pa so se s sindikatom dogovorili za finančni paket, ki je presegal zakonodajne zahteve. Uprava je lani izplačala nadpovprečni regres, ne glede na to, da so bili v operativni izgubi, pa so izplačali tudi trinajsto plačo, je nadaljeval direktor.

Dodal je, da so zaposlenim letos ponudili enako in dvig plač v skladu z eskalacijsko lestvico, za upravo pa pogajanja o tem še potekajo. Opozoril je še, da je odločitev o stavki prezgodnja in neupravičena, zahteva po dvigu plač za 15 odstotkov pa nerealna, je ocenil.

Sicer naj bi v Secopu letos poslovali z ničlo ali celo minimalno pozitivno, glede na lani zaključen projekt prestrukturiranja, pa bi po njegovem to lahko tudi dosegli. Dela imajo za prvega pol leta dovolj, tako da bi imeli zaposleni zagotovljene plače in vse dodatke, je dejal.

Če se bo danes začeta stavka nadaljevala, pa se direktor boji, da bo to signal lastnikom, da morajo selitev pospešiti. Namesto da bi delavci Secopa izkoristili še preostala tri leta in tam delali, bo pač pri lastnikih prišlo do odločitve o hitrejšem odhodu, zaposleni pa bodo ostali brez plač in služb, je opozoril Virant.