Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Šentjernej

AVDIO: V Šentjerneju državno tekmovanje v peki potic

Piše: STA/Dolenjski list

Čas objave:
08.12.2019 07:45

Zveza kmetic Slovenije je od petka do nedelje,v Šentjerneju organizirala državno tekmovanje potic. Na prireditvi, ki je namenjena predvsem ohranjanju tradicije pečenja potic in receptov ter prenašanju znanja na mlajše generacije, je v različnih kategorijah tekmovalo okoli 100 potic.

Najboljše so spekle Majda Hrovat (kokosova potica), Jožica Rebselj (rozinova potica), Martina Kumelj (orehova potica z rozini), Helena Jakše (kokosova potica), Rozalija Zupančič (orehova potica), Nežka Dulc (sončnična potica) in Jožica Vodopivec (potica s tremi nadevi).

Tekmovanje v pečenju potic je eno izmed mnogih kulinaričnih tekmovanj, ki jih organizira zveza kmetic. Na njem tekmujejo potice iz kvašenega testa iz različnih krušnih in ostalih žit in z različnimi nadevi. Glede na izdelavo in nadeve jih tudi razdelijo v tekmovalne kategorije.

DRŽAVNA RAZSTAVA POTIC ŠENTJERNEJ
Potice iz kvašenega testa iz različnih krušnih in ostalih žit z različnimi nadevi je ocenjevala strokovna komisija.
Radio Krka, Miran Klevišar


Potice so lahko sladke ali slane. Pogoji tekmovanja določajo, da mora imeti vsaka potica najmanj 1,5 kilograma in mora biti tradicionalne oblike, torej pečena v okroglem ali štirioglatem modelu z gladko, nevenčasto zgornjo površino. Prav tako ne sme biti posuta s sladkorjem ali drugim posipom.

Potice nato oceni tričlanska strokovna komisija. Kriteriji ocenjevanja so zunanji videz, kot so oblika, barva skorje in sredice, vonj skorje in sredice, videz sredice, in sicer povezava skorje, sredice in polnila, elastičnost sredice, ter okus sredice in skorje.

DRŽAVNA RAZSTAVA POTIC ŠENTJERNEJ
Potice iz kvašenega testa iz različnih krušnih in ostalih žit z različnimi nadevi je ocenjevala strokovna komisija.
Radio Krka, Miran Klevišar

Glede na ocene nato podelijo zlata, srebrna in bronasta priznanja in nagrade ter zahvale za sodelovanje. Potice na tekmovanju razstavijo in postrežejo v preizkus udeležencem in obiskovalcem, mogoče pa jih je tudi kupiti, je  povedala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule.

Letos po njenih besedah pričakujejo okrog 100 potic, prireditve pa se bo udeležilo do 100 ljudi. Potice po besedah Uletove pečejo pretežno ženske, moški tekmovalci so redki. Veseli jo, da se v peko že vključujejo tudi mladi in se tradicija peke potice in njeni recepti prenašajo na mlajše generacije. Prav to je namreč namen tekmovanja, ki letno izmenično poteka v Šentjerneju ali Žužemberku.

100408_184641_potice_2.JPG
Predsednica zveze kmetic je izpostavila, da se kakovost potic vsako leto izboljšuje, saj tekmovalci upoštevajo nasvete in priporočila komisije, hkrati pa je vsem tekmovalcem hvaležna, da ohranjajo in prenašajo tradicijo peke potic in odnos do te tradicionalne slovenske dobrote.

DRŽAVNA RAZSTAVA POTIC ŠENTJERNEJ
Potice iz kvašenega testa iz različnih krušnih in ostalih žit z različnimi nadevi je ocenjevala strokovna komisija.
Radio Krka, Miran Klevišar

V ocenjevanje je prišlo 60 potic, vseh 38 točk pa je letos prejelo rekordno število potic. Več v prispevku Dolenjskega lista

Irena Ule o pogojih tekmovanja v peki potic


Irena Ule o pomenu peke potic