strela, udar strele Svet24.si

Strela udarila v 22-letnega koroškega lovca

drekci Svet24.si

Poglejte ta ostuden prizor v središču Ljubljane

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

Borut Pahor Odkrito.si

Borut Pahor - Vse pod kontrolo!

Zoran Janković Ekipa24.si

Kakšno vlogo ima v kaosu Olimpije Zoran ...

Novice Šentjernej

FOTO&VIDEO: V Šentjerneju rešili problem razpršenega otroškega varstva

Piše: STA

Čas objave:
08.09.2018 10:09

V Šentjerneju so slovesno odprli novozgrajeni prvi del novega otroškega vrtca Čebelica. Z novim vrtcem so šentjernejsko otroško varstvo združili pod eno streho, odprtje njegovega drugega dela, ki so ga začeli graditi junija, pa je napovedano za november. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

Šentjernejski župan Radko Luzar je povedal, da bo celotna naložba skupaj z davkom stala nekaj manj kot 3,8 milijona evrov.

Glavnino denarja zanjo je prispevala domača občina, približno 30 odstotkov je prispeval Eko sklad, nekaj več kot 50.000 evrov pa so Šentjernejčani zbrali s prostovoljnimi prispevki, donacijami in dobrodelnostjo.

V skupni vrednosti naložbe še niso upoštevali sicer nekaj manjših stroškov končne ureditve okolice in nadgradnje ogrevanja z zemeljskim plinom.

Kot je še povedal župan, bodo z novim vrtcem z 18 oddelki za približno 350 otrok problem otroškega varstva v občini rešili za naslednje desetletje. Pred tem so morali namreč otroško varstvo opravljati na sedmih različnih mestih v občini.


Prvi desetoddelčni del novega vrtca pri šentjernejski osnovni šoli oz. poleg starega vrtca so začeli graditi pred dobrim letom. Gradnjo so končali 22. junija, nakar so stari vrtec podrli in na njegovem mestu začeli graditi drugi vrtčevski del za še osem oddelkov.

Za prvi del novega otroškega vrtca so takoj po končanju dobili uporabno dovoljenje, delovati pa je začel dan po njegovi pridobitvi. Drugi del morajo končati do 30. oktobra, ko poteče rok sofinanciranja. Ker gre za energetsko varčno oz. energetsko učinkovito in pretežno leseno gradnjo, je namreč naložbo podprl Eko sklad, je pojasnil župan.

Po koncu gradnje druge dela tega vrtca bodo zunaj Šentjerneja ohranili le še vrtčevsko enoto v Orehovici. Tam imajo tudi možnost morebitne širitve, ki v samem Šentjerneju zaradi prevelike koncentracije otrok na enem mestu - skupaj z osnovno šolo in vrtcem gre namreč za več kot 1000 otrok na enem ožjem območju - ni več možna.

Kot je še povedal Luzar, je bil to največji občinski projekt v času njegovega štiriletnega županovanja. Na jesenskih lokalnih volitvah se sicer ne namerava znova potegovati za mesto župana.

Z odprtjem novega otroškega vrtca so v Šentjerneju končali letošnji niz tradicionalnih prireditev ob občinskem prazniku Jernejevo 2018.