bogataš Dobra karma

Ob smrti z Zemlje ne bomo nič odnesli - nanjo ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Denar sumljivega izvora do SDS #dokument

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Novice Šentjernej

V Šentjerneju tudi letos več dnevno Jernejevo

Piše: STA

Čas objave:
14.08.2019 07:29

V okviru Jernejevega 2019 se bo na Šentjernejskem do 30. avgusta zvrstilo skupaj več kot 40 društvenih in drugih prireditev. Vse prireditve skupaj običajno obišče do 10.000 obiskovalcev.

Po podatkih šentjernejske občine bo Jernejevo 2019 doseglo višek ob godovanju krajevnega zavetnika sv. Jerneja v soboto, 24. avgusta, ko bodo med drugim pripravili Jernejev sejem, kuhanje županovega golaža, otroški Živ žav in mini Planico, prireditev ob 20-letnici delovanja društva "100 kočij v Šentjernej", slavnostno sejo domačega občinskega sveta, slavnostno povorko in drugi pretežno zabavni spored.

Jernejevo 2018
Jernejevo 2018
Radio Krka/Miran Klevišar

Prireditve Jernejevega, ki jih običajno dan kasneje zaokrožijo s farnim žegnanjem in praznično mašo, bodo 30. avgusta končali s kino predstavo na prostem.

Sicer pa bodo prireditve Jernejevega 2019 po današnjem šahovskem turnirju v torek nadaljevali s tradicionalnim pohodom za dedke, babice in vnuke, prihodnje dni pa med drugim nadaljevali s 14. Jernejevim kolesarskim maratonom, z zagonom klopotca na Rokovem in s sobotnim športnim dnevom oz. s celodnevnimi športnimi turnirji.

Jernejevo 2018
Jernejevo 2018
Radio Krka/Miran Klevišar

V nadaljevanju bodo pripravili še zabavne poletne igre, turnir v namiznem tenisu, kasaške dirke, dobrodelno otroško predstavo, obeležili bodo 10-letnico delovanja Kulturnega centra Primoža Trubarja, odprli prenovljeni vodnjak na Malem Banu, pripravili 19. atletski miting, Jernejev koncert in večer penin, več nabožnih srečanj in verskih obredov, zabavne ter druge prireditve, so navedli v programu šentjernejske občine.

Jernejevo 2018
Jernejevo 2018
Radio Krka/Miran Klevišar

Prvi podatki o fari sv. Jerneja na Dolenjskem segajo v leto 1249, leta 1995 ustanovljena Občina Šentjernej pa se z več kot 7000 prebivalci uvršča med manjše slovenske občine. V Šentjerneju je med letoma 1546 in 1547 kot župnik služboval Primož Trubar, šentjernejsko območje pa je v svojih Bajkah in povestih o Gorjancih kasneje slikovito opisal pisatelj Janez Trdina (1830-1905).

Jernejevo 2018
Jernejevo 2018
Radio Krka/Miran Klevišar

Na Šentjernejskem je več dobro in srednje ohranjenih srednjeveških gradov, kraj sicer slovi po pridelavi cvička, reji konj in tradicionalnem, več kot 150-letnem blagoslavljanju konj na Štefanovo ter po lončarstvu in kovaštvu. Kot krajevni simbol se je v Šentjerneju skozi stoletja uveljavil lik petelina. Občina Šentjernej tudi vse bolj gospodarsko napreduje.