reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Sevnica

V Sevnici bodo gradili vodovod in sanirali okolico gradu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.02.2013 09:38

Občina Sevnica je s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela dva sklepa o sofinanciranju projektov, ki jih bo – skupaj z lastnimi proračunskimi sredstvi – pričela in zaključila letos.

Naziv prvega projekta s področja okoljske infrastrukture je »Rehabilitacija in izgradnja vodovodnih sistemov«, katerega skupna vrednost je dobrih 1.588.000 evrov, višina sofinanciranja s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa znaša 1.125.000 evrov. Predmet ureditve je rehabilitacija in izgradnja vodovodov na širšem območju levega brega reke Save v skupni dolžini 21.423 metrov, izgradnja vodnih zbiralnikov in zajetja pitne vode. Z investicijami na posameznih odsekih vodovodnih sistemov želi Občina Sevnica zagotoviti zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo, zmanjšati vodne izgube in zaščititi vodne vire pred vplivi onesnaževanja. Vodovodni sistem občina načrtuje posodobiti z vidika stroškovne, okoljske in tehnične učinkovitosti. Razpis za izbor izvajalca je že v teku, investicija pa se bo pričela in zaključila v letošnjem letu.

S področja družbene infrastrukture bo eden večjih projektov letošnjega leta »Sanacija okolice gradu Sevnica«, ki bo zajemal ureditev grajskega parka in okolice gradu, rekonstrukcijo oskrbnikove hiše v grajskem parku in sanacijo brežine na področju gradu Sevnica. S projektom želi občina urediti okolico z grajskim parkom, vrtnarjevo vilo in dostopnimi potmi ter s tem doseči še bolj celovito urejenost širšega grajskega hriba nad starim mestnim jedrom. Načrtovana ureditev poleg celovite urejenosti prinaša tudi večjo uporabnost z vidika preživljanja prostega časa in rekreacijskih možnosti. Za projekt v skupni vrednosti 700.000 evrov je Občina Sevnica prejela sklep o sofinanciranju v višini 495.000 evrov, prav tako s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Razpis za izbor izvajalca bo objavljen v naslednjem tednu, tudi ta investicija pa se bo pričela in zaključila letos. Občina Sevnica bo ob izvedbi projekta dosledno upoštevala smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

V sejni sobi Športnega doma Sevnica se je v sredo sestal Svet krajevnih skupnosti – posvetovalno telo, ki ga sestavljajo predsedniki krajevnih skupnosti sevniške občine. Med točkami dnevnega reda so prisotni, med njimi župan Srečko Ocvirk z vodji oddelkov občinske uprave, obravnavali vsebino enotnega upravnega in finančnega poslovanja krajevnih skupnosti, ki ga ureja pravilnik o nalogah, delovanju in financiranju krajevnih skupnosti iz leta 2011 ter je upravno in finančno poslovanje prenesel v pristojnost občinske uprave. Občinska uprava z nudenjem strokovne podpore krajevnim skupnostim želi zagotoviti tudi nadaljnje dobro in kakovostno delo z vidika upravnega in finančnega poslovanja, kamor med drugim sodijo naloge s področja javnega naročanja, administracije, upravljanja s premičnim in nepremičnim premoženjem in druge. Predsedniki krajevnih skupnosti so se nadalje seznanili tudi s pripravo sprememb odloka o kategorizaciji občinskih cest, programom oskrbe s pitno vodo za leto 2013 ter programom odvajanja in čiščenja odpadnih voda za obdobje 2013–2016, obravnavali pa so tudi delovna področja zagotavljanja javne razsvetljave, urejanja javnih površin ter izvajanja pokopališke in pogrebne dejavnosti.


Poslovna cona pri hidroelektrarni Boštanj bo z obratovanjem prvega poslovnega objekta, namenjenega popravilom tovornih vozil, gradbenih strojev in traktorjev ter vulkanizerstvu, tudi dejansko zaživela. V tem tednu je namreč potekala otvoritev objekta, katerega investitor in lastnik je Alojz Stegenšek, samostojni podjetnik in sevniški občan, ki v domačem okolju na tem področju sicer deluje že dolga leta, navedene storitve pa bo z gradnjo novega objekta prvič nudil v svojih prostorih. Investitor in podjetnik Alojz Stegenšek je ob tej priložnosti pripravil otvoritveni program ter v svojem nagovoru pozdravil vse goste, med njimi predstavnike različnih gospodarskih družb sevniške občine. Uspešen pričetek dejavnosti sta mu med drugim zaželela predsednik območne obrtne podjetniške zbornice Sevnica Drago Krošelj in župan Srečko Ocvirk. Gre za prvi objekt v poslovni coni, sicer veliki 4,6 hektarjev in v kateri je po sprejetem občinskem podrobnem prostorskem načrtu predvidenih osem gradbenih parcel, ki so večinoma v zasebni lasti. Panoge, predvidene za opravljanje v poslovni coni, so predvsem obrtno-storitvena in proizvodna dejavnost, v osrednjem delu tik ob obstoječem priključku do HE Boštanj je predvidena tudi lokacija za nov bencinski servis. Po sprejetem programu opremljanja Občina Sevnica zagotavlja izgradnjo javne infrastrukture do poslovne cone, ureditve znotraj cone pa so v domeni investitorjev. V letu 2012 je bilo zgrajeno primarno vodovodno omrežje od vrtine Boštanj, pridobljeno zemljišče za gradnjo cest, v letu 2013 pa je predvidena gradnja kanalizacijskega kolektorja do poslovne cone. Gradnja javne komunalne infrastrukture omogoča novim potencialnim investitorjem pričetek urejanja gradnje poslovnih objektov.

Poslovalnica Pošte Slovenije v Šentjanžu storitve krajanom odslej nudi v celovito prenovljenih in novo opremljenih prostorih. Občina Sevnica kot lastnica prostorov v središču kraja, v katerih sicer deluje tudi krajevna skupnost, ter Pošta Slovenije kot najemnica, sta namreč v decembru skupaj pristopili k investiciji in jo nedavno tudi uspešno zaključili. Prej neustrezni prostori so strankam na voljo v sodobnejši in prijaznejši podobi, poleg celovitih sanacijskih in preureditvenih del ter nove opreme pa je na novo urejen tudi prostor za pismonoše. Ob zaključku uspešnega sodelovanja sta si poslovalnico v minulem tednu skupaj ogledala župan Srečko Ocvirk in direktor novomeške poslovne enote Pošte Slovenije Cvetko Sršen.