mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Sevnica

V Sevnici poleg sterilizacije sofinancirana tudi kastracija

Piše: R.K.

Čas objave:
02.04.2021 15:04

Veliko občanov ima domače živali in hišne ljubljenčke, za katere skrbijo. Tudi Občina Sevnica kot odgovorna lokalna skupnost na različne načine pripomore k ustvarjanju prijetnega bivanjskega okolja za primerno sobivanje živali v okolju.

Skladno z Zakonom o zaščiti živali zagotavlja oskrbo in zaščito zapuščenih živali ter zaščito njihovega življenja, zdravja in dobrega počutja, in sicer z najemom prostora na Veterinarski postaji Sevnica, ki ima pridobljeno koncesijo države za opravljanje dejavnosti zavetišč. V letu 2020 je bilo v zavetišče za male živali Sevnica sprejetih in oskrbovanih 119 živali, med njimi 17 psov in 102 mački z območja občine. Letno se za dejavnost zavetišča namenja okrog 20 tisoč evrov.

Zaradi porasta števila zapuščenih živali, predvsem mačk, se je Občina Sevnica že leta 2016 odločila za preventivni ukrep, in sicer sofinanciranje sterilizacije lastniških mačk, saj je to po priporočilih stroke najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali. Akcija poteka dvakrat letno, pomladi in
jeseni, v sodelovanju z Veterinarsko postajo Sevnica. Od letošnjega leta je v akcijo poleg sterilizacije vključen tudi ukrep kastracije. Letno se za izvedbo akcije namenja štiri tisoč evrov. S pomočjo sofinancerskih sredstev proračuna Občine Sevnica v skupni višini 22 tisoč evrov je bilo tako od pričetka izvajanja akcije doslej steriliziranih skoraj 900 lastniških mačk.

Občina Sevnica odlično sodeluje tudi s Kinološkim društvom Sevnica. Med drugim je sodelovala pri ureditvi poligona oziroma vadbišča za pse na Savski cesti, pa tudi pri ureditvi pokritega prostora ob vadbišču. Poligon omogoča kakovostno šolanje psov in raznolike dejavnosti društva. Pomemben je za
urejeno sobivanje različnih deležnikov, ki vsak na svoj način uporabljajo javni prostor, ter za vse tiste lastnike psov, ki nimajo lastnega dvorišča oziroma zemljišča za te namene.