nika kovač, 8. marec1 Svet24.si

8. marec zapravil preveč, sedaj prosijo za denar

Princ Harry Svet24.si

Princ Harry imel afero

predcasno glasovanje referendumi 2022 gospodarsko m24 Necenzurirano

SDS so mesta spet rekla "ne"

ljudmila novak m24 Reporter.si

Ljudmila Novak namignila Janezu Janši: »Janez, ...

ronaldo (2) Ekipa24.si

Fifa razblinila vse dvome o zadetku Ronalda: Ali ...

pia-belak, sanjski-moški Njena.si

Eva Luna ali Ariajanna? Pia na strani iskrenosti

Mario Ferri 3 Ekipa24.si

Razkrita identiteta pogumnega navijača, ki je v ...

Novice Ljubljana

V skladišče civilne zaščite dopoldne prispelo pol milijona zaščitnih mask

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2020 11:29

V skladišče civilne zaščite v Rojah so dopoldne dostavili 400.000 troslojnih zaščitnih mask dobavitelja Sanolabor, zanje pa odšteli 250.000 evrov, je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Že zjutraj so Slovenske železnice v skladišče dostavile približno 100.000 mask, tako da so najnujnejše potrebe v tem trenutku pokrite, je dejal.

Minister je ob robu dobave zaščitne opreme napovedal, da bodo do konca tedna skušali realizirati še načrtovano dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask tipa FFB2, v začetku naslednjega pa enako število še bolj učinkovitih mask tipa FFP3.

Kot je pojasnil, namreč še preverjajo, kaj se je zgodilo s pošiljko 1,5 milijona mask, ki naj bi v sredo prispela na letališče v nemškem Hamburgu. V poizvedovanje so vključili tudi diplomatsko-konzularno predstavništvo v Berlinu, zelo se je angažiral še veleposlanik Franc But.

Počivalšek računa, da bodo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspeli uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju ostalim javnim službam, ki so v stiku z ljudmi, in gospodarstvu. V podjetjih se sicer tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, je pojasnil.

Ob tem je Počivalšek poudaril, da zavod za blagovne rezerve doslej ni ničesar plačal vnaprej. "Vse posle delamo tako, da jih plačamo po dobavi," je pojasnil.

Na trgu je po njegovih besedah ogromno različnih ponudnikov, tako da se blagovne rezerve v tem trenutku dogovarjajo še za približno 11 milijonov trislojnih mask. "Želim si, da čim prej zagotovimo toliko zaščitnih sredstev, da jih ne bo treba redistribuirati, ampak da bomo vsem omogočili dostop do toliko sredstev, kolikor jih potrebujejo," je dejal.

Ministrstvo za gospodarstvo in zavod za blagovne rezerve sta sicer zadolžena za nabavo zaščitnih sredstev, ki jih nato dostavijo v skladišče civilne zaščite. Distribucija sredstev pa je v rokah ministrstva za obrambo, je še pojasnil Počivalšek.

Obrambni minister Matej Tonin je sicer v sredo pojasnil, da bodo zaščitno opremo delili po prioritetnem vrstnem redu. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

Poleg navedenih Slovenija sicer pričakuje še 300.000 zaščitnih mask, donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije lastnika Alibabe Jacka Maja. Potem ko je pošiljka v sredo prispela na belgijsko letališče Liege, jo v Sloveniji pričakujejo danes zvečer ali v petek zjutraj.