profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica Orbanu ni dovolila poljuba

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

1673881882-s2f18335-2-1673881832333 Necenzurirano

Kaj Bratušek in Han pozabljata, ko delata novo ...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Fotografija, ki je razbesnela mnoge, najbolj legendarnega Al Bana Odkrito.si

Al Bano proti Damianu iz Måneskin

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Novice Škocjan

V Škocjanu bodo uresničili še zadnji pogoj za delovanje krajevne čistilne naprave

Piše: STA

Čas objave:
31.05.2019 06:53

V Škocjanu na Dolenjskem je tamkajšnji župan Jože Kapler z izvajalcem Gradnje Boštanj včeraj podpisal pogodbo za gradnjo približno dvokilometrskega osrednjega kanalizacijskega voda do krajevne čistilne naprave v Dobruški vasi. Z njegovo izgradnjo bodo uresničili še zadnji pogoj za delovanje te leta 2014 zgrajene naprave, je po podpisu povedal župan.

Kapler je navedel, da bo naložba v manjkajoči kanalizacijski vod v Dolnji Stari vasi občino skupaj z davkom stala nekaj manj kot 800.000 evrov. Ker Škocjan kot naselbinska enota zaradi nezadostnega števila prebivalcev ne dosega meril za evropsko ali kakšno drugačno sofinanciranje, bo naložbo pokrila sama.

Naložba obsega gradnjo povezovalnega kanalizacijskega voda med Dolnjo Staro vasjo in Dobruško vasjo. Gradnjo naj bi končali konec leta, nato pa do poletja 2021 zgradili še manjkajoče priključke do posameznih uporabnikov oz. gospodinjstev. Na omenjeni kanalizacijski vod bodo priključili tudi v poslovni coni Dobruška vas delujoča podjetja.

Gradbena dela bodo začeli junija, omenjena naložba pa je za Občino Škocjan ključnega pomena, je poudaril župan.

Manjkajoči kanalizacijski primarni vod bo namreč povezal že zgrajeno kanalizacijsko infrastrukturo v vaseh Zloganje, Hrastulje in Zavinek ter v Dolnji Stari vasi in z odlivom fekalij do čistilne naprave razbremenil "močno onesnaženi" krajevni vodotok oz. potok Radulja, v katerega se zdaj prosto izteka vsa krajevna fekalna kanalizacija, Radulja pa se nato izteka v Krko.

Kanalizacijsko morajo sicer opremiti še Dobruško vas in vas Grmovlje, pri gradnji manjkajočega primarnega kanalizacijskega voda pa bodo skušali čim posegati v naravno okolje. Kjer bo možno, bodo namreč zgradili podzemne jaške in tako omogočili neovirano rabo in obdelavo kmetijskih zemljišč, je še pojasnil Kapler.

Po županovih podatkih so približno 700.000 evrov vredno škocjansko čistilno napravo za 1800 populacijskih enot v Dobruški vasi zgradili v okviru urejanje tamkajšnje poslovne cone, za katere opremljanje je občina dobila nekaj več kot milijon evrov nevračljive denarne podpore.