profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Ljubljana

V Sloveniji doslej za covidom-19 umrlo devet ljudi

Piše: STA

Čas objave:
27.03.2020 11:59

V Sloveniji sta danes za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na devet, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da je danes umrl en bolnik v celjski bolnišnici in en v Kliniki Golnik. Dve osebi sta umrli tudi v četrtek, ko se je število okuženih povečalo za 70.

Po navedbah vladnega urada za komuniciranje za STA gre za starejše osebe s pridruženimi boleznimi.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ob četrtkovem skoku števila potrjenih okužb pojasnili, da so že v začetku marca zabeležili uvožene primere na koronavirus pozitivnih oseb, okoli katerih so se pojavili t. i. skupki, ti pa še niso ugasnili. "Tudi pri porastu s četrtka na danes gre za že znane skupke," so navedli.

Povečanje števila okužb je tako po navedbah NIJZ pričakovano, saj gre v veliki meri za povezane okužbe v domovih starejših občanov Metlika in Šmarje pri Jelšah. V prihodnjih dneh na inštitutu pričakujejo, da se bo razvoj bolezni in povečevanje števila okuženih, zaradi vseh sprejetih ukrepov umiril.

Kot so navedli na spletni strani Doma starejših občanov Metlika, so med zdravljenjem v bolnišnici za posledicami koronavirusa doslej umrli štirje njihovi stanovalci, eden pa je umrl v domu. Iz doma Šmarje pri Jelšah poročajo o treh smrtih njihovih oskrbovancev, kar je sicer eden manj, kot je sklepati iz podatkov Ukoma.

V Ljubljani je pred dnevi umrl tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni in ni bil oskrbovanec v domu starejših.

V Sloveniji število novih okužb še raste. V četrtek so jih našteli 70, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. Hospitaliziranih je bilo 90 oseb, 22 jih je bilo na intenzivni negi, je objavila vlada.

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se danes zdravi 50 bolnikov, medtem ko so v četrtek popoldne poročali o 41. V enoti intenzivne terapije jih je danes 13, kar sta dva več kot v četrtek. Hkrati v UKC Ljubljana spremljajo bolnike z blago obliko covida-19 s pomočjo telemonitoringa na daljavo. Kot so zapisali na Twitterju, so do danes v telemedicinsko spremljanje vključili 30 bolnikov.

V UKC Maribor pa je trenutno hospitaliziranih 28 bolnikov, devet več kot dan prej, od tega jih je šest priključenih na respirator v intenzivni enoti. Ob tem je trenutno 93 zaposlenih preventivno v domači izolaciji, pri čemer gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.

V celjski bolnišnici je bilo danes popoldne skupno hospitaliziranih 12 bolnikov, od tega sta dva na respiratorju v intenzivni enoti, je bolnišnica danes sporočila prek Twitterja. Število hospitaliziranih bolnikov je tako glede na četrtek poraslo za tri, število bolnikov na respiratorju pa za enega.

V Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 11 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivni negi. En bolnik na Golniku je danes umrl, enega pa so odpustili. Ker so sprejeli dva nova bolnika, je število hospitaliziranih na Golniku enako kot v četrtek, so sporočili iz bolnišnice za pljučne bolezni.