požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Novo mesto

Krvodajalci, hvala vam!

Piše: OZRK Novo mesto, Barbara Ozimek

Čas objave:
04.06.2020 08:10

Leta 1945 bil v Ljubljani ustanovljen transfuzijski oddelek pri Centralni vojni bolnici, 4. junija pa so v Sloveniji odvzeli prve doze in jih tudi konzervirali, kar pomeni začetek transfuzijske službe. Od 1953 je v Sloveniji uvedeno brezplačno, prostovoljno in anonimno krvodajalstvo, kar pomeni, da Rdeči križ Slovenije organizirano izvaja krvodajalske akcije že 67 let.

V Sloveniji statistično vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Skupaj s številnimi podjetji, društvi, organizacijami ter drugimi skupinami Rdeči križ Slovenije in območna združenja v sodelovanju s transfuzijsko službo načrtujejo več kot 1.160 krvodajalskih akcij na leto. Približno 381 je med njimi terenskih akcij.

Na območju Območnega združenja RKS Novo mesto je bilo letos do zdaj 1950 odvzemov na Centru za transfuzijsko dejavnost Novo mesto, lani 2158 darovanj krvi, torej 9 % manj, kot v enakem obdobju lani. Prvič je kri darovalo 155 krvodajalcev, lani v istem obdobju 185. Na terenski akciji januarju v Šentjerneju, je bil odziv enak kot v lanskem letu. Letos so zabeležili štiri darovalce krvi, ki so kri darovali jubilejno krat in sicer dva 100-krat, in po en 110-krat in eden 120-krat. Dva so lahko pričakali na jubilejnem odvzemu krvi, dvema pa so zaradi koronavirusa poslali čestitko po pošti.

Epidemija covida-19 v Sloveniji je čez noč spremenila način in oblike preskrbe s krvjo ter s tem organiziranja krvodajalskih akcij. Transfuzijska služba je uvedla telefonsko naročanje na odvzem krvi za vse transfuzijske oddelke in na terenske krvodajalske akcije, kot dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočajo varno okolje in varen odvzem krvi. 

Njihova naloga je bila, da na podlagi navodil iz Zavoda RS za transfuzijsko službo (ZTM) krvodajalce obveščajo o zaščiti krvodajalcev in zaposlenih v transfuzijskih centrih in oddelkih ter na terenskih krvodajalskih akcijah. Nanje so vabili samo krvodajalce tistih krvnih skupin, ki so jih v zdravstvu potrebovali za zdravljenje. Krvodajalce so vabili na darovanje krvi preko SMS sporočil ali osebnih vabil.

Od 12. 3. do 1. 4. 2020 je bilo odpovedanih ali prestavljenih v transfuzijske centre pet terenskih krvodajalskih akcij na območju R Slovenije. Nekatere akcije so namesto dva trajale le en dan. Obisk prirejenih krvodajalskih akcijah je pokazal, da krvodajalstvo ostaja najbolj množična solidarnostna akcija državljanov v Sloveniji. Od 1. 6. 2020 dalje se krvodajalske akcije odvijajo preko predhodnega naročanja. Krvodajalci pokličejo transfuzijsko službo Novo mesto na 01/54 38 340 in se naročijo na darovanje krvi ter tako potrdijo prihod.

Rdeči križ Slovenije se ob 4. juniju iskreno zahvaljuje vsem krvodajalkam in krvodajalcem in vsem tistim, ki prispevate k temu, da vir krvi nikoli ne presahne. V počastitev praznika bo župan MO Novo mesto Gregor Macedoni tradicionalno, simbolično sprejel deset krvodajalk in deset krvodajalcev.

Krvodajalcem sporočajo, da bodo tudi letos podeljevali priznanja krvodajalcem z območja delovanja Območnega združenja RKS Novo mesto. Odpovedali pa so izlet za krvodajalce in nekaj piknikov po krajevnih organizacijah, ki so bili organizirani za redne darovalce krvi.