kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje/Ribnica

FOTO: V Slovenski vasi pri Kočevju odprli novo vodarno

Piše: STA

Čas objave:
14.11.2018 15:16

V Slovenski vasi pri Kočevju so danes odprli novo vodarno, ki so jo zgradili v okviru medobčinskega projekta oskrbe s pitno vodo na območju Sodražice, Ribnice in Kočevja. Vodarna predstavlja rezervno zajetje, iz katerega lahko v nujnih primerih zagotavljajo oskrbo na območju javnega vodovoda vsaj v nujnem obsegu porabe pitne vode.

Vodarno so skupaj odprli direktor Hydrovoda Antun Gašparac, župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič in minister za okolje in prostor Jure Leben. Slednji je v svojem nagovoru poudaril, da s tovrstnimi naložbami postopoma izboljšujemo in zagotavljamo varno javno oskrbo s pitno vodo in bolj učinkovito upravljamo z vodovodnimi sistemi, hkrati pa ščitimo naša vodovarstvena območja in tako ohranjamo našo zeleno Slovenijo čisto.

Župan občine Kočevje dr. Prebilič pa se je ob tej priložnosti zahvalil za odlično sodelovanje tako ministrstvu kot županoma Ribnice in Sodražice, saj je prav to eden ključnih pogojev za uspešno realizacijo tovrstnih projekov. Hkrati je izpostavil, da gre pri investicije tudi za odgovornost do našega okolja, prihodnosti in generacij, ki prihajajo za nami.

Po podatkih kočevske občine je vodarna v Slovenski vasi stala približno dva milijona evrov, medtem ko bo celoten medobčinski projekt vodooskrbe stal nekaj manj kot 25,3 milijona evrov.

Zanj bodo dobili nekaj manj kot 19 milijonov evrov evropske denarne podpore, nekaj več kot 3,3 milijona evrov bo prispevala država. Pri projektu sodelujoče občine bodo skupaj prispevale nekaj manj kot 3,2 milijona evrov.

Celoten projekt sicer obsega gradnjo blizu 66 kilometrov vodovodnih cevi, enajst črpališč, štirih vodohranov in treh naprav za pripravo pitne vode, s čimer bodo v občinah Kočevje, Ribnica in Sodražica zagotovili ustrezno infrastrukturo za oskrbo s pitno vodo za več kot 85 odstotkov prebivalcev, med tem tudi za del prebivalcev, ki še nimajo urejene tovrstne oskrbe iz javnega vodovodnega omrežja.

Dograjeni vodovodni sistem Sodražica-Ribnica-Kočevje bo tudi temelj za kasnejšo širitev tega centralnega vodovodnega sistema na preostale dele navedenih občin kot tudi na sosednje občine. Projekt nameravajo v celoti končati do konca prihodnjega leta, ko poteče rok za njegovo gradnjo.

Nova vodarna v Slovenski vasi bo pitno vodo pripravljala po postopku t. i. ultrafiltracije. S to naložbo so "pomembno okrepili zanesljivost in varnost obratovanja javnega vodovoda na področju občin Kočevje in Ribnica", so še zapisali na kočevski občini.