mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

zmrzal, slana, hlad, mraz, listje, gozdna pot Svet24.si

Na zadnji dan meteorološke jeseni zimske ...

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

Tara Zupančič Odkrito.si

Tara Zupančič - raznežila sledilce

doncic dallas 1 Ekipa24.si

Joj, kako boli! Neverjetno, kaj se dogaja Dallasu,...

Novice Ljubljana/Šmarješke Toplice

V Šmarjeških Toplicah nov zaplet pri imenovanju izbranega župana

Piše: STA

Čas objave:
22.06.2020 14:37

Ustavno sodišče je po pritožbi na zadnjih volitvah poražene nekdanje šmarješke županje Bernardke Krnc, ki je bila s to pred tem drugje neuspešna, te dni odločilo, da je treba izločene neveljavne glasovnice vnovič pregledati. Če to ne bo možno, bodo morali v Občini Šmarješke Toplice volitve, na katerih je zmagal Marjan Hribar, ponoviti.

Pravni zastopnik Krnčeve Damijan Gregorc je za STA povedal, da je danes dobil odločbo ustavnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi Krnčeve in razveljavilo tri člene zakona o lokalnih volitvah ter državnemu zboru naložilo, da ugotovljena neskladja odpravi v letu dni.

Sodišče je hkrati razveljavilo odločitev upravnega sodišča in šmarješke volilne komisije ter slednji zadevo vrnilo v vnovično odločanje, kar po odvetnikovem tolmačenju pomeni, da bodo morali izid volitev vnovič preveriti. Če to z vnovično presojo odločilnih izločenih oddanih glasovnic ne bo možno, bodo morali v Občini Šmarješke Toplice županske volitve ponoviti, je še dejal Gregorc.

Na predlanskih županskih volitvah v drugem krogu za dva glasova poražena stara županja Bernardka Krnc, ki se je po neuspešni pritožbi novoustanovljenemu občinskemu svetu Občine Šmarješke Toplice pritožila še upravnemu sodišču, sicer tudi na tem ni uspela.


Upravno sodišče je pritožbo Krnčeve zavrnilo kot neutemeljeno, tej pa je po tem preostala le še možnost pritožbe ustavnemu sodišču, ki jo je očitno izkoristila.

Predlanske županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji volilne komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Omenjeni izid so šmarješki svetniki kot zadnji v državi po lokalnih in županskih volitvah leta 2018 potrdili 30. januarja 2019.

Krnčeva je Občino Šmarješke Toplice vodila zadnje tri mandate pred omenjenimi volitvami. Vlada Janeza Janše je Hribarja aprila imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve RS (JGZ Brdo).