900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

V soboto 8. festival železodobnega življenja in kulinarike

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
01.06.2023 06:17

Novomeški Dolenjski muzej to soboto pripravlja 8. Praznik situl, to je Festival železnodobnega življenja in kulinarike. Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa so jih v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili. Obiskovalci bodo lahko spoznali veščine lončarstva, steklarstva, krznarstva, pletarstva, obdelave lesa, barvanja in polstenja volne, tkanja, kovaštva, vlivanja brona ter obdelave jantarja.

Letošnji festival bo tradicionalno ponudil prikaz starodavnih obrti in izdelkov, ki pa jih bodo v sodelovanju z rokodelci še dodatno obogatili. 

Skupaj s posebnimi gosti iz Poljske, ki se ukvarjajo z eksperimentalno arheologijo, ter skupino iz Italije, ki bo predstavila življenje ljudi v času železne dobe Severne Italije, ki so bili sočasni našemu halštatskemu Novemu mestu, se bodo obiskovalci podali na potovanje skozi čas.

Praznik Situl vključuje delavnice za otroke, koncert skupine Noreia, strokovno vodstvo po situlskih spomenikih, osrednjo gledališko predstavo, rokodelsko tržnico in odlično kulinarično ponudbo.

17.00 do 21.00 | Otroci bodo lahko ustvarjali miniaturne situle, izdelovali usnjene zapestnice in se preizkusili v boju z ročkami, sulicami ter lokostrelstvu. Poleg tega se bodo lahko naučili plesati, peči kruhke ter se poslikati s čudovitimi železnodobnimi motivi.

20.00 | Izjemno atraktivna bo zagotovo osrednja gledališka predstava, ki bo uprizorila snubitev knežje družine. Kneza in snubca bomo lahko spremljali med njihovim prihodom na konju ter se prepustili čarobnosti dogodka.

21.30 | V večernih urah nas čaka pravi glasbeni spektakel! Skupina Noreia, ki je znana po svojih tradicionalnih irskih, škotskih in bretonskih melodijah, bo poskrbela za pravo vzdušje in vas popeljala v čarobni svet glasbe.

22:00 | Za tiste, ki se želijo poglobiti v zgodovino so pripravili strokovno vodstvo po situlskih spomenikih v Dolenjskem muzeju. Tam bodo lahko izvedeli več o situlah, njihovi izdelavi ter o življenju v železni dobi.

17.00 - 22.00 | Na rokodelski tržnici bodo obiskovalci lahko kupili unikatne izdelke izpod rok domačih mojstrov, ki jih bodo izdelovali kar na prireditvi. Poleg tega pa bodo lahko uživali tudi v odlični kulinarični ponudbi, ki temelji na sestavinah iz železne dobe.