mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Straža

V Straži več enotnosti ob sprejemu rebalansa

Piše: R.K.

Čas objave:
03.07.2021 08:14

Svetniki Občine Straža so se sestali na 18.redni seji. Svetniki so pokazali veliko več enotnosti kot na junijski seji, ki so jo končali še predno so jo  sploh začeli.  Obravnavali so povsem enak dnevni red in enako delovno gradivo kot pred mesecem dni, le dnevni red so na predlog župana nekoliko razširili.

Kot je svetnikom uvodoma poročal župan Dušan Krštinc, se je občina Straža pridružila razpisu skupnosti pametnih mest Sitium za pospešitev uvajanja inovativnih rešitev na področju digitalizacije.  Svetnike je seznanil, da so zagnali postajo za izposojo električnih koles, podjetje Apus si je ogledalo skale na straškem hribu, v Zalogu pa so opravili meritve in vzorčenje tal.  Občina je pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo vodovoda na Novomeški cesti in v naselju Loke, pripravili so tudi dokumentacijo za vodovod Sela. V dogovoru z direkcijo za vode in VGP so s pomočjo rafting kluba v jezeru ob letališki stezi v Prečni, kjer prihaja do poplav kmetijskih površin, namestili merilno letev za spremljanje nivoja vode, da bi lahko začeli s sanacijo.

Pri sprejemanju rebalansa proračuna za leto 2021 je mag. Samo Jakljič iz Lkosa predlagal pet
amandmajev, vendar je tri po županovi tehtni obrazložitvi umaknil in sicer za zmanjšanje plač zaposlenih v režijskem obratu, da se iz proračunske postavke za kanalizacijo v prostorski coni Zalog v celoti umaknejo sredstva ter da se zmanjšajo sredstva za vodovod za projekt Dolenjske-hidravlične izboljšave. Omenjeni dve investiciji sta namreč ključna projekta letošnjega rebalansa.

Svetniki so sicer sprejeli dva predloga, ki pa ne predstavljata bistvenih sprememb proračuna saj gre le za 8.000 eurov, ki bodo prerazporejeni v druge namene. Svetniki so v prvi obravnavi sprejeli spremembe poslovnika, ki ga je predhodno dopolnila komisija za statut in poslovnik in ga uskladila s veljavno zakonodajo. Občina Straža soglaša z ustanovitvijo pokrajin in teritorialno umestitvijo občine v predlagano dolenjsko-belokranjsko pokrajino s sedežem v Novem mestu. 

Svetniki Občine Straža so dali soglasje k spremembam cen socialno-varstvenih storitev glede pomoči družinam na domu. Prav tako so se seznanili in potrdili poročila Doma starejših občanov Novo mesto glede pomoči na domu, Osnovne šole Vavta vas, Knjižnice Mirana Jarca in javnega podjetja Komunala Novo mesto. Potrdili so tudi mandat novi članici nadzornega odbora Občine Straža Zdenki Kraševec.

Župan Dušan Krštinc po seji