Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

bojan pozar kombi-pl Reporter.si

Pokvarjenost brez primere: maščevalni Bojan ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Novo mesto

Poostreno nad alkohol in droge za volanom

Piše: STA

Čas objave:
05.11.2018 11:14

Po državi bo danes stekla akcija Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu, ki bo v tednu pred Martinovo nedeljo opozarjala na nesprejemljivost vožnje pod vplivom teh snovi. Policisti in mestni redarji bodo vse do 11. novembra poostrili nadzor. Pijani udeleženci v prometu so letos do konca septembra povzročili skoraj 1100 nesreč.

Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi poslabšajo naše sposobnosti za varno udeležbo v prometu.

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na mišljenje in zaznavanje, tako da smo manj sposobni za vožnjo in ustrezno odzivanje zlasti v kritičnih trenutkih, opozarja Agencija za varnost prometa. Vozniki naj se vnaprej dogovorijo, kako bodo prišli domov z zabave, če so pili ali uporabili prepovedane psihoaktivne snovi, so pozvali.

Na slovenskih cestah se je letos do 30. septembra zgodilo skoraj 1100 prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom alkohola. Zaradi pijanih povzročiteljev je letos umrlo 14 ljudi, med katerimi je bilo kar 12 hkrati tudi povzročiteljev.Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starosti od 25 do 34 let, sledijo pa jim stari od 35 do 44 let.

Med letošnjimi povzročitelji smrtnih nesreč je bilo osem voznikov osebnih vozil, dva mopedista, dva voznika tovornega vozila in dva kolesarja. Devet nesreč s smrtnim izidom se je zgodilo zunaj naselja, v kar 11 primerih od 14 pa se je nesreča zgodila v temnem delu dneva.