20190212-00915116 Svet24.si

Znane podrobnosti tragične nesreče, v kateri je ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boris tomasic hisa pl3 Reporter.si

Črna gradnja: kako je klet Borisa »Kdo vam ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice

FOTO: V Termoelektrarni Brestanica bodo gradili drugi nadomestni plinski agregat

Piše: Termoelektrarna Brestanica

Čas objave:
07.03.2019 06:42

V Termoelektrarni Brestanica so podpisali pogodbo z dobaviteljem glavne tehnološke opreme za izgradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata, s ponudnikom Siemensom d. o. o. Ljubljana.

S tem v TE Brestanica nadaljujejo z izvedbo projekta Zamenjava PB 1-3, in sicer drugega dela 1. faze, ki vključuje postavitev še enega nadomestnega plinskega agregata, moči 40-70 MW. V stavbi, kjer stojita turbina in generator šestega plinskega agregata, sta že pripravljena prostor in infrastruktura za sedmi plinski agregat.

Investicijo v drugi nadomestni plinski agregat (plinski blok PB 7) smo začeli decembra 2018 z objavo javnega naročila za LOT 1, ki obsega dobavo in montažo glavne tehnološke opreme (plinska turbina, generator, dimnik in dizel električni agregat za izvajanje temnega zagona) skupaj z gradbenimi deli. Po pregledu, evaluaciji ponudbe in pogajanjih je bila včeraj podpisana pogodba. Sledi izvedba še dveh javnih naročil: za visokonapetostno opremo (LOT 2) ter pomožno tehnološko opremo (LOT 3). Trenutno je v teku javno naročilo za visokonapetostno opremo (LOT 2), ki je bilo objavljeno v februarju 2019.

Razlogi za zamenjavo
Plinski bloki PB 1 - 3 so stari že več kot 40 let in pri koncu tehnične življenjske dobe. Ti bloki so izredno prilagodljivi in omogočajo zagon iz breznapetostnega stanja (black start), otočno obratovanje in napajanje porabnikov na območju Posavja in Dolenjske. Zagotavljajo tudi napajanje nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško v primeru havarij oziroma razpada elektroenergetskega sistema Slovenije in rezervno moč za izvajanje terciarne regulacije frekvence oziroma ročne rezerve za povrnitev frekvence.
Kot so pokazale številne študije pred začetkom projekta, bi zaradi vedno težje dobave specifičnih rezervnih delov z obstoječimi plinskimi agregati težko zagotavljali današnjo visoko stopnjo razpoložljivosti in zanesljivosti obratovanja. Seveda pa so razlogi tudi ekološke narave, saj 40 let stara tehnologija ne ustreza več sodobnim standardom varovanja okolja. 


Izbrana tehnologija
Jedro glavne tehnološke opreme sta Siemensova industrijska plinska turbina SGT 800 (nazivna moč: 53 MW) in generator električne energije. Del glavne tehnološke opreme je tudi dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju (izvajanje temnega zagona), v okviru pogodbe pa je tudi dobava in montaža dimnika.

Terminski plan
Marca 2019 načrtujejo začetek gradbenih del, dobava glavne tehnološke opreme je predvidena v prvi polovici leta 2020, projekt pa bodo zaključili v drugi polovici leta 2020. Po Investicijskem programu znaša investicijska vrednost plinskega bloka PB 7 (LOT 1-3) 26,45 mio EUR.