Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brestanica

FOTO: V Termoelektrarni Brestanica načrti novih naložb

Piše: STA

Čas objave:
09.07.2018 10:18

V Termoelektrarni Brestanica, med drugim rezervnem dobavitelju elektrike za krško nuklearko, kjer od aprila deluje novi prvi nadomestni plinski agregat, bodo konec leta odločali o usodi preostalih starih plinskih blokov.

foto: TE Brestanica

Takrat bo tudi znano, ali ju bodo prenovili ali pa v zgradbo novega agregata postavili novi, sedmi plinski blok.

Direktor družbe Tomislav Malgaj je za STA povedal, da se obratovalno obdobje starih, leta 1974 zgrajenih plinskih blokov, kljub rednemu vzdrževanju in razmeroma malo obratovalnim uram izteka. Hkrati 40 let stara tehnologija ne ustreza sodobnim okoljskim merilom.


Prvi stari blok je z novim plinskim agregatom že dobil svoj nadomestek, glede preostalih dveh pa se naj bi predvidoma ravno tako kot v primeru prvega odločili za novogradnjo.

foto: TE Brestanica

Prenova starih plinskih blokov 2 in 3 po njegovem namreč ne bi bila smiselna. Stala naj bi vsaj 20 milijonov evrov, medtem ko bi za novogradnjo odšteli od 24 do 26 milijonov evrov. Hkrati pa proti prenovi blokov 2 in 3 govori to, da za ta dva med njuno prenovo ne bi imeli nadomestnih zmogljivosti.

Malgaj je dodal, da imajo za novogradnjo že pristanek lastnika, o tej pa bo odločala še skupščina. V primeru odločitve za postavitev novega sedmega plinskega bloka se bodo s pripravo in z izvedbo razpisov začeli ukvarjati še letos. Naložbo nameravajo pokriti z lastnim denarjem in jo končati leta 2020. Projekt prenove ali zamenjave starih plinskih blokov 2 in 3 naj bi sicer končali do leta 2025.

foto: TE Brestanica

Predvidena moč novega sedmega plinskega bloka naj bi znašala 50 megavatov oz. med 40 in 70 megavati. Njegovo obratovanje bi uskladili s potrebami slovenskega elektroenergetskega sistema, ob primernih tržnih cenah pa bi lahko obratoval tudi komercialno, je še povedal Malgaj.

Novi oz. šesti plinski blok je sicer aprila začel polletno poskusno obratovanje. Po Malgajevih besedah novi blok med poskusnim obratovanjem deluje brez posebnosti, v Termoelektrarni pa si prizadevajo, da bi njegovo poskusno obdobje skrajšali.

Po podatkih družbe so z odprtjem novega plinskega bloka in njegovim poskusnim obratovanjem končali prvi del naložbe tehnološke nadgradnje elektrarne, s katero bodo postopno zamenjali plinske agregate, ki delujejo od leta 1975.

foto: TE Brestanica

Letos končana gradnja prvega nadomestnega plinskega bloka jih je stala nekaj manj kot 35 milijonov evrov, 70 odstotkov naložbe so pokrili sami in razliko s posojili.

foto: TE Brestanica

Termoelektrarna Brestanica je vodilni ponudnik sistemskih storitev terciarne regulacije in t. i. temnega zagona v slovenskem elektro-energetskem sistemu, s svojo posebno plinsko tehnologijo pa zanj zagotavlja temeljne sistemske storitve. Skrbi za terciarno regulacijsko rezervo v primeru izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v energetskem sistemu in za zagon agregatov brez zunanjega vira napajanja ter s tem možnost vzpostavljanja omrežja v primeru sistemskega razpada.